Delta Okavanga: Podmanivý a ekologicky zaměřený dokument o přírodě nově na Netflixu

Delta Okavanga: Podmanivý a ekologicky zaměřený dokument o přírodě nově na Netflixu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Surviving Paradise: A Family Tale – to je originální název snímku, který diváky Netflixu zavede z promrzlé české krajiny do sluncem prohřátého přírodního ráje. Dokumentem provází Regé-Jean Page, hlavní hvězda první řady úspěšného seriálu Bridgertonovi.

Delta Okavanga: Kousek ráje je dalším dokumentem pro milovníky a věrné obdivovatele přírody. Tentokrát mohou diváci prostřednictvím obrazovky navštívit a prozkoumat rozlehlou oázu, izolovanou od zbytku světa nelítostnou pouští, která slouží jako útočiště pro celou řadu živočišných druhů. Jde o lokalitu, která je jednou s nejrozmanitějších útočišť pro africkou divokou zvěř.

Hvězda seriálu Bridgertonovi Regé-Jean Page, který se ke smutku všech příznivců romantického seriálu už do pokračování nevrátil, dokázal využít své popularity a získal možnost diváky provést touto nádhernou a zároveň drsnou krajinou. Přestože se představitel vévody z Hastingsu dočkal za roli v renesančním dramatu celé řady ocenění, rozhodl se hledat i další možnosti, kde by mohl svůj talent a také záliby uplatnit a jak je vidět, divoká příroda a ekologie jsou témata, které ho zajímají.


Regé-Jean Page, Surviving Paradise: A Family Tale. Cr. Courtesy of Netflix © 2022

Dokument je k vidění od 3. března 2022 od 8:00 hod.

Delta Okavanga se nachází na severu Botswany. Právem se řadí mezi ta nejkrásnější místa Afriky i mezi sedm jejích přírodních divů. Je také na seznamu přírodního dědictví UNESCO. Řeka Okavango je dlouhá 1 500 kilometrů a na tomto místě její pouť končí. Vytváří tu nenapodobitelnou vnitrozemskou deltu, která mění poušť Kalahari v život.

Delta Okavanga poskytuje domov i početné skupině domorodých obyvatel, kteří zde žijí v souladu s divokou a panenskou přírodou. Přestože se může zdát, že zde vládnou silní jedinci, jako jsou velké kočkovité šelmy, ve skutečnosti jde o velice citlivý systém, kde má každý tvor své nezastupitelné místo. Tento film zkoumá plány pro vybudování dokonalého světa, jeho udržitelnou správu a údržbu – navzdory extrémnímu suchu, hladomoru a záplavám. 

Zároveň film zdůrazňuje, jak je důležité předávat dalším generacím všechny znalosti, které mohou tento kus země opečovávat a udržovat i do budoucna. Bude stále těžší, podobná nedotčená místa chránit a stejně tak i přírodní poklad který představuje rozmanitá místní fauna.

 

Zdroj: