Colin Firth a Toni Collette dosahují výšin ve strhujícím příběhu Schodiště, natočeném podle skutečného zločinu

Colin Firth a Toni Collette dosahují výšin ve strhujícím příběhu Schodiště, natočeném podle skutečného zločinu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdyby nebylo zdokumentováno, že se tento příběh opravdu stal, byl by k neuvěření. To je pocit, který napadne diváka, který se propadne do děje seriálu. Ten nabídne celkem 8 hodinových epizod bombastického a kvalitně obsazeného seriálu k dispozici na HBO Max.

Osmidílné drama vypráví příběh Michaela Petersona (Colin Firth), jehož druhá manželka, Kathleen (Toni Collette), zemřela v prosinci 2001. Tvrdil, že ji našel pod schodištěm, ze kterého spadla v opilosti. Podle muže ji držel v náručí, když volal záchrannou službu a tam mu také naposledy vydechla.

Policie v Durhamu v Severní Karolíně byla však jiného názoru. Žena měla těžce poškozenou hlavu a vypadala, že je mrtvá už mnohem déle, než tvrdil její manžel. Proto vyšetřovatelé pojali podezření, že byla ubitá k smrti.

Následně byl Peterson zatčen za vraždu prvního stupně. A začalo vyšetřování muže a celé rodiny.

Příběh se může zdát povědomý, protože už byl zpracovaný ve stejnojmenném dokumentu, který natočil Jean-Xavier de Lestrade a získal za něj v roce 2004 ocenění.

Náš příběh začíná v roce 2017, kdy se Peterson elegantně obléká a připravuje se na další obyčejný den v práci. Poté je divák vržen zpět do osudové prosincové noci před 16 lety, kdy v panice zavolal na linku 911 a prosil o sanitku pro zraněnou ženu.

Střihem se děj posune opět zpět o několik měsíců, kdy se Michael, Kathleen a jejich děti sešli na rodinné večeři. Děti se trochu hádají, ale vcelku jde o klasickou spokojenou rodinku střední třídy, řešící běžné problémy.

Děj seriálu se odvíjí ve dvou časových linkách až do okamžiku Kathleeniny smrti a velkou část zabírá příprava na soud. Přeskakování v ději není matoucí, ale slouží spíše k vytvoření rostoucího napětí.

A to se opravdu povedlo, rodina je nejprve stmelená hrůzou, ale jak plyne čas, v jejich jednotě a absolutní důvěře začínají vznikat trhliny. Důkazů proti Michaelovi přibývá každým okamžikem. To silně ovlivňuje celou rodinu a vztah ostatních k Michaelovi. Přestože rodina z počátku odmítá věřit, že je vrah, rozhodně získávají informace o tom, že není mužem, za kterého se vydával.

Kathleeniny sestry se jako první obrací proti švagrovi. Děti jsou zmatené a snaží se podvědomě chránit jediného rodiče, který jim zbyl.

Seriál se zabývá nejen samotným příběhem, ale je zároveň veřejnou a drsnou sondou do amerického právního systému. Zajímavé je sledovat „triky“ žalobce připravujícího se na proces a proces konstruování pravdy, která je často složitější, než je možné si vůbec představit.


Collette, Zdroj: Featureflash Photo Agency / Shutterstock 

Firth a Collette jsou podle očekávání naprosto brilantní. Firth je kluzký a arogantní, předvádí výkon, který balancuje na mnoha hranách, od hluboce milujícího otce paralyzovaného smutkem, až po sociopaticky odtažitého, sebelítostivého narcistu. Collette má méně prostoru, ale přesto ho plně využije a předvede se jako milující manželka, která se pravidelně dostává do nemožných situací. 

Seriál Schodiště rozhodně stojí za zdolání.

 

Zdroje článku: