Čeští herci v Hollywoodu. Kdo si zahrál i v oceňovaných amerických velkofilmech?

Čeští herci v Hollywoodu. Kdo si zahrál i v oceňovaných amerických velkofilmech?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dostat roli v zahraničním filmu je pro česky mluvící herce dost velký oříšek. Musí umět cizí jazyk, ale hlavně mít i pořádnou dávku štěstí nebo alespoň pár vlivných známých. A přestože jich není mnoho, pár našim hercům se opravdu podařilo si tu a tam nějakou roli střihnout i v Hollywoodu.

Karel Roden

Jeden z našich nejlepších a nejobdivovanějších herců překvapil nejedním zahraničním hitem a plno z nich bylo právě amerických. Jedním z nich byl psychologický thriller 15 minut, ve kterém si zahrál jednu z hlavních rolí po boku Roberta De Nira. Jako ruský záporák Rasputin se objevil také v oblíbené komiksovce Hellboy a v dalších záporných rolích ve snímcích Blade 2 nebo Neprůstřelný mnich. Za zmínku stojí také snímek Rocknrolla nebo akční film Bournův mýtus.

Marek Vašut

Marek Vašut se často objevuje v českých filmech i seriálech, ale zahlédnout jste ho mohli také v několika amerických snímcích, kde ztvárnil menší role. Počkat si však musel až do devadesátek, kdy se Praha stala levnou a zajímavou lokací k natáčení i větších hollywoodských trháků. Díky tomu se mu povedlo získat roli v Mission: Impossible a poté v dalších amerických filmech jako Česká spojka, xXx, kde si zahrál společně s českým hercem a režisérem Petrem Jáklem, Blade 2, společně s Karlem Rodenem, Eurotrip, Liga výjimečných nebo Van Helsing.

Jiří Voskovec

Jiří Voskovec, kterého máme spojeného především se spoluprací s Janem Werichem a jejich společným vystupováním v Osvobozeném divadle, byl vlastně prvním hercem českého původu, kterému se povedlo vybudovat slušnou kariéru i v Americe. Do USA utekl před komunistickým režimem, což ho dostalo do velkých potíží, protože musel být jako emigrant několik měsíců vězněn. Přes role ve filmech, seriálech i v divadle si však postupem času získal zasloužený obdiv a snímek 12 rozhněvaných mužů, ve kterém ztvárnil jednoho z dvanácti porotců, se doslova zapsal do historie.

Jan Tříska

Podobně jako Jiří Voskovec i Jan Tříska do USA emigroval. Za své role vděčil svému kamarádovi z dětství Miloši Formanovi, ale nikdy se mu nepodařilo dosáhnout takového úspěchu jako doma. Hrál například ve filmu Ragtime, Černý orel, Karate Kid 3 nebo Lid versus Larry Flint. Jeho největším úspěchem byla pravděpodobně role ve filmu Ronin po boku Roberta de Nira a Jeana Reno.

 

Zdroje: