Bývalá televizní hlasatelka Marta Skarlandtová vstupovala divákům do domácností od roku 1969

Bývalá televizní hlasatelka Marta Skarlandtová vstupovala divákům do domácností od roku 1969
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Patřila mezi oblíbené televizní tváře a jako hlasatelka pracovala třicet let. Nikdy jí na tváři nechyběl milý úsměv a její doménou bylo moderování v němčině a angličtině, které bravurně ovládala. Právě na znalost cizích jazyků vsadila, když se veřejnoprávní televize rozhodla zrušit hlasatelky.

Spolu se Saskií Burešovou patřila Marta Skarlandtová k velice oblíbeným hlasatelkám. Na rozdíl od své kolegyně Burešové, která zůstala na obrazovkách jako moderátorka Kalendária, se Marta Skarlandtová z obrazovky úplně ztratila.

Ani v 76 letech však nesedí doma jen tak a stále příležitostně pracuje a objevuje se na společenských akcích.

Televizní hlasatelkou se stala úplně náhodou. Spolu s otcem, který byl rozhodčím boxu, jezdívala po celé republice na zápasy. Jednou v Ostravě zahlédla plakát, že televizní studio v Ostravě hledá hlasatelku a pořádá konkurz. Mladá studentka vysoké školy si řekla, že když už je ve městě, tak na konkurz zajde. A přestože vůbec nepředpokládala, že by mohla uspět, stalo se.

Pracovala už během studia na vysoké škole

S profesí hlasatelky začínala jako externí zaměstnankyně. Když se osvědčila, v roce 1969 dostala pracovní smlouvu na stálé místo. Nebylo to úplně obvyklé, protože v té době ještě studovala. Musela dostat výjimku od ministerstva školství. V televizi brzy zjistili, že jejich nová posila je nejen hezká a příjemná, ale že je i velice dobře jazykově vybavená. Našla tak uplatnění i jako překladatelka.

Právě její jazykové znalosti měly údajně vést k tichému nepřátelství s Burešovou, která na kolegyni žárlila. Saskia Burešová měla ale vždy image dámy, takže šlo možná jen o drby.

Znalost jazyků se jí hodila v pozdějším věku

Když se televize rozhodla, že jsou hlasatelky nepotřebným přežitkem, Skarlandtová se pustila do překladatelské práce. Hodně se uplatnila v překladu her pro divadlo Ungelt. Zvolila si i zajímavého koníčka – pro svého manžela a jeho kapelu Kamarádi táborových ohňů psala texty písní.

Postarší paní už o kamery nestojí

Byla to výjimka, když se v roce 2016 objevila v pořadu Marka Ebena Na plovárně. Diváky překvapila hlavně hrubým hlasem, což je důsledkem dlouhodobého kouření, které si nedokázala odříci.

S manželem byla až do konce

Zdeněk Skarlandt byl známým hlavně v okruhu příznivců country. V kapele Kamarádi táborových ohňů hrál na kytaru. Od roku 2019 je z bývalé hlasatelky vdova, má však dvě vnoučata, která jí zpříjemňují stáří. Pyšná je i na dceru, která je sociální pracovnicí v oboru paliativní péče.

Zdroje článku: