Braňo Holiček nejen režisérem Ordinace v růžové zahradě 2

Braňo Holiček nejen režisérem Ordinace v růžové zahradě 2
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Braňo Holiček se u nás nesmazatelně zapsal jako malý sokolník Tomáš z pohádky Král sokolů a jako opovrhovaný padouch Tomáš Zajíc z Ordinace v růžové zahradě, kterou pak také režíroval. Kromě toho, že hraje a režíruje, má i další zájmy.

„Sokoliar Tomáš“ z Vorlíčkovy pohádky

Braňo Holiček (36) se narodil v Košicích a odmalička projevoval nadání pro herectví, o čemž jste se mohli přesvědčit např. v historickém dramatu Všichni moji blízcí (1999), kde hrál jedno z židovských dětí zachráněných před nacistickým režimem díky Nicholasi Wintonovi.

O rok později zazářil ve své nejznámější dětské roli osiřelého sokolníka Tomáše v pohádce Václava Vorlíčka Král sokolů. Za film, kde vykoupaný v bahně tancoval s dcerou hradního pána Baladora a čelil intrikám zlého Ivera, získal nejedno ocenění. Později účinkoval v řadě televizních projektů a filmů, např. v pohádce Tajemství Lesní země (2006) nebo v komedii Dvě nevěsty a jedna svatba (2018).

Král sokolů, ale i záporáků v Ordinaci

Výraznějších rolí se Holičkovi dostalo v seriálech Život je ples (2012), Zdivočelá země (2012), Vyprávěj (2012) a Ohnivé kuře (2016). Zatím nejznámější je coby Tomáš Zajíc, jeden z největších záporáků v historii Ordinace v růžové zahradě 2.

Jistě si vzpomenete na nesmělého mladíka, jenž nastoupil do kamenické nemocnice jako nový doktor a zamiloval se do sestřičky Kateřiny. Později přišel o otce, a zatímco se z jeho smrti vzpamatovával, kamarád Jirka se zapletl s mafií a nebezpečným Rudovským. Kvůli tomu byli Jirka, Tomáš i Kateřina drženi v zajetí, než je zachránila policie. Jirka, přestože byl Rudovského komplic, vyvázl čistý a Kateřina ho měla za hrdinu, což Tomáše naštvalo. Stal se z něj agresivní psychopat a Kateřina se s ním rozešla. Nato začala chodit právě s Jirkou.

Jakmile do nemocnice nastoupil nový ředitel Štěpán Hejduk s dcerou Stellou, Tomáš zavětřil příležitost na kariérní postup.

Aby si získal přízeň bohaté rodiny, navázal se Stellou vztah a neštítil se s ní oženit ani ji přivést do jiného stavu. Zároveň doufal, že vyvolá žárlivost v Kateřině. Když se Stella dozvěděla o podvodech, které měl Tomáš na svědomí, došlo k hádce a autonehodě. Po smrti Stelly a narození syna se Tomáš vzpamatoval. Později se do seriálu nakrátko vrátil v úloze polepšeného a starostlivého otce, ale diváci mu stejně nikdy zcela neodpustili.

Těžký je život herce a režiséra

Role lidské zrůdy způsobila Holičkovi problémy v osobním a rodinném životě, když znechucení diváci útočili na sociálních sítích na něj a dokonce na jeho děti. I proto se stal tváří projektu „Seznam se bezpečně“, jenž má varovat před nástrahami informačních technologií. Kromě toho, že Holiček v Ordinaci v růžové zahradě hrál, je známo, že ji následně také režíroval.

Není však jenom hercem, zpěvákem nebo režisérem. Jezdí na skateboardu a snowboardu, hraje na kytaru a je vegetariánem. Pije černý čaj a má v oblibě černou barvu. Ve škole byl jeho oblíbeným předmětem dějepis, z knih má nejradši Hlavu 22 a z herců vzhlíží k Ondřeji Vetchému. Mezi jeho oblíbené filmy pak mj. patří Mechanický pomeranč a z hudebních stylů dává přednost reggae a funky.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.csfd.cz