Když Bohdalka jezdila na natáčení hlídat Brzobohatého a Menšík musel být střízlivý

Když Bohdalka jezdila na natáčení hlídat Brzobohatého a Menšík musel být střízlivý
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dramatický film Všichni dobří rodáci, kde Radoslav Brzobohatý potvrdil, že je hereckou hvězdou, vznikl v roce 1968 a jeho původní tříhodinová verze byla zničena cenzurou. Zachovala se sestříhaná verze, která vznikla kvůli účasti na MFF v Cannes, kde zabodovala.

Hned dvě ze tří nominací dokázal režisér Vojtěch Jasný proměnit ve vítězství. V československé distribuci vydržel film celé čtyři měsíce, než šel z kina do trezoru, kde odpočíval až do ledna 1990.

Dnes je tento skvost, jenž vypovídá hlavně o životě nezdolného sedláka Františka, digitálně zrestaurován. Režisér a autor scénáře na natáčení sbíral materiál od roku 1946.

Jasný přivedl Radoslava Brzobohatého za Františkem Slimáčkem, který byl předobrazem jeho postavy, aby herec pochopil, jaký vlastně hrdina příběhu byl. Muži se spřátelili a Brzobohatý převzal krédo těžce zkoušeného muže, který hlásal: „Jenom debil může žít s nenávistí.“

Jiřina Bohdalová usilovala o nějakou roli ve filmu, aby mohla být na natáčení s Brzobohatým, protože v té době tvořili pár. Pro Jasného však byla moc veselá a vhodnou roli pro ni nenašel. To herečku neodradilo a na natáčení do Bystrého u Poličky často jezdila. Pár byl mezi místními velmi oblíbený a získal v místě mnoho přátel. Ještě dlouho po natáčení na Svitavsko jezdili na různé kulturní akce, kam je místní zvali.

Vladimír Menšík, který měl celoživotně velmi kladný vztah k alkoholu, dostal roli pouze pod podmínkou, že bude během natáčení střízlivý.

Celé obsazení filmu bylo unikátní. Vojtěch Jasný byl velice pověrčivý a velký význam kladl na horoskopy. Požádal Helenu Růžičkovou, která měla horoskopy jako koníček, aby mu pomohla s výběrem herců. Například Jiří Sovák roli kvůli špatnému horoskopu nedostal.

R. Brzobohatý, zdroj:  © Česká televize

Film vypráví o důsledcích kolektivizace, která ve vesnicích úplně zpřetrhala staré zvyklosti, vztah k půdě a hospodaření a vztahy mezi lidmi. Příběh sleduje v průběhu dvou desetiletí asi dvacítku postav, v jejichž popředí je právě sedlák František. Osudy většiny postav byly inspirované životy obyvatel vesnice Kelč a mnohá fakta filmu odpovídají skutečnosti. V příběhu se prolíná humor se smutkem a nostalgií.

Poté, co film skončil v trezoru, režisér Vojtěch Jasný emigroval a další filmy natáčel v zahraničí. Do vlasti se vrátil v roce 1999, aby natočil film Návrat ztraceného ráje, který je volným pokračováním Rodáků.

Kromě Vladimíra Menšíka se v dalších rolích můžete těšit na Waldemara Matušku, Vlastimila Brodského, Josefa Hlinomaze, Karla Augustu, Ilju Prachaře, Helenu Růžičkovou, Věru Galatíkovou a řadu dalších.

Většinu pozornosti na sebe však dokázal strhnout Radoslav Brzobohatý jako mlčenlivý a tvrdohlavě čestný muž, který je dokonalým symbolem lásky člověka k „rodné hroudě“.

Ve vysílání 17. 9. 2022 ve 14:20 na ČT1, v iVysílání a na Voyo.

Zdroje článku:
  • ČSFD,
  • autorský článek