Betlémské světlo ukázalo svůj první trailer a už teď se na nový český film těšíme

Betlémské světlo ukázalo svůj první trailer a už teď se na nový český film těšíme
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Klan Svěrákových pustil do světa trailer k dotočenému filmu, který se do kina dostane začátkem března 2022. Osvědčenou spolupráci režiséra a scénáristy Jana Svěráka a herce a autora knižní předlohy Zdeňka Svěráka doplnil František Svěrák, vnuk Zdeňka, který se poprvé představí jako střihač.

Film vznikl na motivy oblíbených povídek Zdeňka Svěráka

Dějová linka

Karel Šejnoha (Zdeněk Svěrák) je stárnoucí spisovatel, který už není schopný psát jako v minulosti. To, co nezvládl zpracovat v písemné formě, se mu ukládá v hlavě, odkud postavy vystupují do reality a ožívají. Velice důrazně žádají autora, aby jejich osudy už konečně vyřešil. Každá z postav má navíc konkrétní představu, co by chtěla prožít. Proutník Matěj chce získat přízeň nedostupné magistry z místní lékárny, pan Bohumil se rovnou dožaduje zázraku, automechanik Bakalář už má aut plné zuby a chce být v budoucnosti léčitelem.

Autor je tak doslova pronásledovaný pestrou sbírkou postav, které sám vytvořil a doplácí na to, že jim dal až moc vrtošivé a komplikované charaktery. A z druhé strany na něj doráží paní Švejnohová, která se celé roky cítila přehlížená. Důrazně požaduje, aby se manžel přestal zajímat o psaní a konečně se začal věnovat jí.

Herecké obsazení

Jan Svěrák má už své osvědčené herce a kromě role pro otce Zdeňka přizval například Danielu Kolářovou, která si manželku Svěráka zahrála ve filmu Vratné lahve. Objevila se i v dalších snímcích Jana Svěráka Obecní škola nebo Akumulátor. Jako manželka Zdeňka se objevila už v roce 1976 ve filmu J. Menzela Na samotě u lesa.

Ve filmu se objeví také Tereza Ramba, Vojta Kotek, Ondřej Vetchý, Jitka Čvančarová, Vladimír Javorský. Trochu tajemná je účast dánské herečky Patricie Schumann, kterou jste možná viděli v koprodukčním švédsko-dánsko-německém seriálu Most (2011-2018), který patří na ČSFD mezí 20 nejlepších seriálů.

 

Zdroj: