Benedetta: Lehce lechtivý příběh od režiséra Základního instinktu jde do kin 2.12. 2021

Benedetta: Lehce lechtivý příběh od režiséra Základního instinktu jde do kin 2.12. 2021
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pokud byl Vatikán pobouřený provokativním filmem Šifra mistra Leonarda, co asi nastane, až se představí tento snímek, který se točil v přísném utajení právě kvůli obavám z církevních spolku.

V režii Paula Verhoevena, který také spolupracoval na scénáři s Davidem Birke, vznikl dobový snímek zakládající se na skutečném příběhu. Hlavní roli si zahrála belgická herečka Virginie Efira, která už s režisérem v minulosti spolupracovala.

Příběh je o charismatické Benedettě, která žila v 17. století v klášteře v Toskánsku. Nečekejte ale jen náboženský příběh, protože Benedetta je také o nespoutané vášni a rozehrané hře plné intrik, která sahá až do nejvyšších pater církve. Lehce erotické drama (v kině +15) se představilo v soutěži na FF v Cannes a vysloužilo si pro svou odvážnost bouřlivé reakce diváků i kritiků.

Legendární Benedetta Carlini je považovaná za mystickou a uctívanou postavu se smutným koncem. Svůj život zasvětila Bohu, ale trpěla náboženskými a erotickými vizemi, což ji službu trochu komplikovalo. A ještě horší, než erotické představy jeptišky byly v té době erotické představy ženy o ženách. Právě za to byla Benedetta odsouzená.

Natáčelo se v Montepulcianu a v lokalitách Val d´Orcia a Bevagna, v Itálii a v také na pár místech ve Francii. Natáčení v silně věřící zemi nebylo jednoduché a produkce pracovala s maximálním utajením. U natáčení byli vždy jen nepostradatelní lidé a nic se z natáčení nesmělo vynést ven. Štáb se tak chtěl vyvarovat reakcí místních katolických sdružení, které by mohly natáčení zkomplikovat.

Snímek láká diváky na pohled na náboženství, na moc a manipulace, které nejsou nikdy daleko. Je to také o zázracích, v pravém slova smyslu, o stigmatech, pravdě, lžích, a to vše je okořeněno špetkou černého humoru.

Benedetta byla jako dítě z bohaté rodiny „věnována“ Bohu a kontrakt byl za přesně stanovených podmínek dojednaný abatyší (Charlotte Ramplingová). Už po příchodu na sebe upozornila tím, že při modlení spadla soška Panny Marie. Později měla stigmata, která všichni v klášteře viděli, ve vizích hovořila s Ježíšem, prorokovala budoucnost a všichni ji uctívali. Jenže na druhou stranu se bláznivě zamilovala do mladé dívky, která přišla do kláštera z rodiny, kde ji zneužívali příbuzní. A lásce se nedá poručit. Sama už nevěděla, který život je skutečný a který jen v její fantazii.

A potom se na obloze objevila kometa. To nebylo v té době šťastné znamení. Nebylo hlavně pro Benedettu. Přijíždějící nuncius v ní neviděl člověka dělajícího zázraky, ale obvinil ji z rouhání, kacířství a zakázané lásky.

Film je natočený tak, aby nestál na ničí straně a je na divákovi, aby si našel odpovědi.

 

Zdroje: