Zorro ve filmovém zpracování aneb španělský Jánošík, který ochraňoval chudé a mstil se za bezpráví

Zorro ve filmovém zpracování aneb španělský Jánošík, který ochraňoval chudé a mstil se za bezpráví
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ač se může zdát, že postava Zorra vychází z lidové tradice, ve skutečnosti ji stvořil americký spisovatel Johnston McCulley už před sto lety. A povedlo se mu to tak dokonale, že se jeho hrdina postupně dostal na filmové plátno, do televize, videoher nebo komiksů. Které filmové zpracování je nejlepší?

První Zorro byl němý

Prvním filmovým Zorrem byl americký herec Douglas Fairbanks v ještě němém filmu Zorro mstitel z roku 1920. V něm zvládl všechny kaskadérské kousky Fairbanks sám bez dubléra. Po zhlédnutí tohoto snímku byl mladý Jaroslav Foglar tak unešený příběhem a mrštností hlavní postavy, že společně se svými kamarády založil tělocvičný kroužek.

Zorro mstitel v podání Tyrona Powera

Romantika, dobrodružství a napětí se střídá v dalším americkém zpracování námětu s neobyčejným hrdinou, který brání slabé a chudé. Zorro mstitel z roku 1940 je černobílým filmem se špičkovými šermířskými scénami a potřebnou dávky romantiky, jež zaujme také svým humorem a svižností děje. Hlavního hrdinu hraje Tyrone Power, hlavní ženskou postavu ztvárnila Linda Darnell, jež ve své době patřili k tehdejším filmovým stars.

Alain Delon jako Zorro

V roce 1975 vznikl francouzský snímek Zorro, kde udatného ochránce utlačovaných obyvatel jihoamerické provincie hraje Alain Delon. Jedná se o jeden z prvních západních filmů, který byl distribuován do Číny po kulturní revoluci v roce 1978. Snímek se natáčel ve Španělsku v Madridu a v Almeríi, některé scény vznikly v římském filmovém studiu.

Zorro: Tajemná tvář

Další zpracování příběhu o Zorrovi pochází z roku 1998. Ve filmu Zorro: Tajemná tvář se společně objevili Antonio Banderas, Anthony Hopkins a Catherine Zeta-Jones. Snímek balancuje na hranici humorného a vážného děje, nechybějí napínavé akce a romantika. Tedy přesně to, co od filmu tohoto typu divák očekává.

To jsme pochopitelně nevyjmenovali všechna filmová nebo televizní zpracování, v nichž je hlavním hrdinou muž s černou maskou na tváři – Zorro. Vedle nich existují dokonce i animované verze.