Walt Disney založil impérium, které se až dodnes stará o překrásné rodinné zážitky. Začátky ale neměl vůbec lehké

Walt Disney založil impérium, které se až dodnes stará o překrásné rodinné zážitky. Začátky ale neměl vůbec lehké
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Byl jedním z nejvýznamnějších vizionářů 20. století. Jeho kreslené filmy byly úplně první celovečerní snímky, ve kterých nehrál žádný skutečný herec. Jeho mistrovské dílo „Sněhurka a sedm trpaslíků“ je dodnes mezníkem moderní filmařiny.

Těžký začátek

Walt Disney neměl lehké dětství. Jako jeden z pěti dětí musel už ve věku sedmi let pracovat pro svého otce – roznášel noviny, a to při každém počasí, takže i během zimy, kdy teploty klesly až k -30 °C. Až ve věku devatenácti let koupil společně se svým kamarádem Ubem Iwerksem menší studio, ve kterém začali produkovat krátké kreslené klipy do reklam. Společně založili malinkou firmu „Laugh-O-Gram“, která ale rychle našla svůj nehezký konec. Po bankrotu se Disney vydal do Los Angeles a tato cesta se pro něj měla stát osudnou.

Firma M. J. Winkler se skoro neprodleně zajímala o jeho nápad (a k tomu patřící krátký film) „Alenka v říši divů“ a nabídla Disneyovi 1.500 dolarů za zrealizování tohoto nápadu. 16. října 1923 s nimi podepsal smlouvu – toto datum platí jako založení firmy „Walt Disney“.

Zdroj: Autor: Ritu Manoj Jethani / Shutterstock

Mickey Mouse a zlatá leta Disneye

Nejzásadnějším a pro budoucnost asi nejdůležitějším momentem pro Disneye bylo stvoření známé myšky Mickey Mouse v roce 1928. Jeho první výstup v pohybujícím se filmu byl v krátkometrážním animáku „Parník Willie“. Od té doby bylo jméno „Walt Disney“ pevně zakotveno v hlavách amerických diváků a kreslené či animované filmy se staly oblíbenou zábavou.

Po velkém počtu kratších filmů si troufl se svými kolegy na celovečerní film. „Sněhurka a sedm trpaslíků“ byl první kreslený animák trvající déle než 15 minut. Produkce stála 1,75 milionů dolarů (peníze si vypůjčil hned z několika bank). Ohromný úspěch filmu (výdělek: 8,5 milionů dolarů, vyhrál Oscara a sedm malých replik Oscara) znamenal počátek Disneyovského monopolu. Následující snímky „Pinocchio“, „Bambi“, „Popelka“ a „Šípková Růženka“ definitivně zařadily Walta Disneye na špičku Hollywoodu.

Zdroj: Autor: spiderman777 / Shutterstock

Poslední roky

Poté, co se jeho firma rozrostla do neuvěřitelné velikosti se Walt Disney nesoustředil jen na filmy, ale i na jeho další sen: Vlastnit zábavný park. První vznikl v Anaheim, hned u Los Angeles. I u parku ukázal Disney svůj vynikající instinkt a velmi rychle patřil „Disney Land“ mezi nejnavštěvovanější místa celého světa. Roku 1964 začal plánovat druhý park, a to „Disney World“ v Orlandu.

Ve stejném roce natočil Disney „Mary Poppins“, jeho první film se skutečnými herci. I tato kombinace kresleného a reálného světa se mohla nakonec radovat z pěti Oscarů. Posledním filmem, u kterého se Walt Disney osobně staral o produkci, byl snímek „Kniha džunglí“.

Roku 1966 zemřel Walt Disney ve věku 65 let na plicní rakovinu. Jeho různá riskantní rozhodnutí a velmi dobrý obchodní instinkt byly základem pro dnešní monumentální firmu. Zcela jistě patří mezi nejdůležitější hollywoodské vizionáře všech dob.   

 

Zdroj: