Vzpomínka na Jurský park a jak se točilo pokračování v době koronavirové

Vzpomínka na Jurský park a jak se točilo pokračování v době koronavirové
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pragmatický paleontolog Alan Grant přijal pozvání k návštěvě nového zábavního parku, který vznikl na odlehlém ostrově uprostřed oceánu. Atrakce jsou opravdu lákavé. Jde o naklonovaná zvířata dávno vymřelých druhů – výsledek vědeckého experimentu.

Jurský park

Na dobrodružnou cestu se s Alanem (Sam Neill) vydala i jeho přítelkyně Ellie (Laura Dern). Celý vědecký experiment financoval výstřední milionář (Richard Attenboug), který na ostrov přizval ještě další dva odborníky a svá vnoučata.

Z romantického dne stráveného v úžasném prostředí, kde se prohání dinosauři, se stane pekelný boj o přežití. Nastane to v okamžiku, kdy se jeden ze zaměstnanců snaží ukrást embrya dinosaurů a vypne všechny bezpečnostní systémy držící návštěvníky v bezpečí. Ne všichni tvorové na ostrově jsou vegetariáni.

Film natočený v roce 1993 podle stejnojmenné knihy vzbudil ohromující zájem o paleontologii. Autor románu Michael Crichton dostal za práva ke knize 2 miliony dolarů ještě před tím, než kniha vyšla. Společnost Univerzal Pictures dobře vytušila, že námět má velmi silný potenciál.

Na film navázaly další filmy a inspiroval mnoho dalších podobných projektů, které pracovaly s pravěkými zvířaty.

Jurský park: Poslední pokračování filmové série

Loni se začal realizovat projekt „Jurský park: Nadvláda“. Ten slibuje stejně poutavé zážitky, jako nabídl první film. Ve filmu se znovu objeví i postava Alana Granta, opět ztvárněná Samem Neillem, který byl v prvním a třetím pokračování filmové ságy.

Tentokrát už by mělo jít o poslední kapitolu filmové ságy, která má vzdát hold prvnímu veleúspěšnému filmu, který byl finančně nejúspěšnějším filmem Stevena Spielberga.

Natáčení za přísných podmínek

Natáčení nebylo vůbec snadné. Pár týdnů od zahájení natáčení začátkem letošního roku, kdy bylo oznámeno, že se bude na filmu pracovat v londýnských studiích, na Maltě, v Austrálii a v Kanadě, začal se světem šířit koronavirus. Natáčení bylo přerušeno. Štáb to ze začátku řešil tak, že odjel pracovat na scénách do Austrálie, nakonec je tam ale omezené cestování uvěznilo a projekt byl přerušený.

Po rozvolnění opatření se zase točit začalo a na podzimní druhou vlnu nákazy už se štáb připravil. Dobře to dopadlo a nedávno padla poslední klapka.

O dějové lince se toho zatím moc neví. Film by měl navázat na „Jurský svět: Padlé království“, který ukazuje dinosaury žijící v bezprostřední blízkosti člověka.

Ve filmu se vedle Neilla objeví také Laura Dern a Jeff Goldblum. Spielberg a Trevorrow (režie i spolupráce na scénáři) byly výkonnými producenty.

Bezpečnostní opatření byla sepsána do manuálu na 107 stranách a všichni museli dodržovat pokyny. Neustále se celému filmovému štábu měřila teplota, jídlo si lidé vyzvedávali vakuově balené od obsluhy v ochranných oblecích a za stěnou s výdejním okýnkem. Produkce byla rozdělená na několik skupin, aby nedocházelo k zbytečným kontaktům. 3x týdně se všichni testovali. Všude byly značky na dodržování bezpečné vzdálenosti a štáb měl pro sebe celý hotel a svou dopravu z natáčení do hotelu. Omezil se styk s okolním světem. Všude byly nainstalovaná umyvadla a dezinfekční pulty. Hlavně představitelé hlavních rolí museli být extrémně opatrní, aby se kvůli jejich výpadku znovu nemuselo natáčení přerušovat. Na Maltu odjela jen omezená skupina štábu a zase se pracovalo přesně podle bezpečnostních pokynů.

Film se stal jedním z „průzkumníků“ natáčení za přísně stanovených podmínek a ukázalo se, že pokud je štáb disciplinovaný a funguje organizace, tak se dá natáčet i „v době koronaviru“.