Vzhůru do pohádkového lesa bratří Grimmů s poutavým dokumentem

Vzhůru do pohádkového lesa bratří Grimmů s poutavým dokumentem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Bratři Grimmové vytvořili obraz lesa a jeho obyvatel, sbírali legendy a pohádky, které se předávaly v průběhu staletí. Film o přírodě Lesní pohádky bratří Grimmů zavede diváky v premiérovém vysílání do nitra doslova pohádkové přírody, která známé spisovatele inspirovala.

Není třeba trávit dlouhou dobu přípravou a cestováním do vzdálené džungle. Na okraji civilizace v severním Hesensku se nachází kapradinová pole, prastaré stromy a chundelatí divocí koně, kteří návštěvníky přivádí zpět „ke kořenům“. Krajina inspiruje dodnes a byla pokladem pro celou řadu pohádkových příběhů. 

Turisté z celého světa znají oblast s klidnými vesnicemi na mírně zvlněných kopcích jako „Grimm Country“. Poblíž Hofgeismaru silnice prudce stoupá do Reinhardswaldu, lesa bratří Grimmů. Stromy jsou nejkrásnější během podzimu, kdy mají na sobě červené, oranžové a zlaté zabarvení. Čím hlouběji však člověk zajde do lesa, tím více se okolí stává tajemnějším. Kmeny jsou vydlabané, větve vyrostly do podivných tvarů, nebo jsou ohnuté k zemi, aby zakořenily. Kapradinová pole jsou neprostupná.

Zde začíná divočina, „Sababurská džungle“. Dřevěné kolosy této chráněné oblasti jsou prastaré a po generace se s nimi nemanipulovalo. Některé buky a duby jsou staré 800 let a jsou tak robustní, že se je mohou pokusit obejmout pouze celé rodiny.

bratři Grimmové
bratři Grimmové | Zdroj: GDJ / pixabay.com

V království pro biology, kde se potulují kuny, mývalové, divoké kočky a prasata, je les pro lesnictví tabu, návštěvníci se musí držet na značených cestách, která usnadňuje prožít krásné dobrodružství i začátečníkům.

Obří stromy byly oblíbenými motivy malíře Theodora Rocholla. V roce 1907 dosáhl ochrany oblasti, která samozřejmě nikdy nebyla zcela původní a nedotčená. Panovníci pořádali v Reihardswaldu velké hony na prasata, po kterých následovala hostina. Farmáři posílali do lesa dobytek, který sežral mladý porost a také okusoval jednotlivé vzácné stromy.

Nyní jsou zde zvířecími hvězdami „Sababurger Urwildpferde“, vyšlechtěný z koní Tarpan, Przewalski a Exmoor. Pro děti je v místě dětská zoo s poníky. Na kopci vedle ohrady trůní hrad Šípkové Růženky Sababurg, který měli Grimmovi pravděpodobně na mysli při psaní pohádky. Počátkem 19. století hrad chátral, rostl kolem něj trnitý živý plot, a pokud jej Jacob a Wilhelm při svých výpravách sami neviděli, severohesenští vypravěči, kteří poskytli materiál pro pohádky, jistě toto místo znali.

Šípková Růženka je v místě velmi populární a k tématu je zde expozice a v místním hotelu servírují růžové koktejly a nápoj Šípková Růženka pro klidný spánek.

V Německu, kde bratři Jacob a Wilhelm Grimmovi vyrůstali, stejně jako po celé střední Evropě, se kdysi rozprostíraly husté a rozsáhlé lesy a hvozdy, které obklopovaly vesnice a města. Prostí lidé žili jak v souladu s přírodou, tak i z jejích darů. Panoval však také hlad a chudoba. Šlechta vládla tvrdou rukou, zotročovala a vykořisťovala své poddané, zatímco sama žila v přepychu. Chudí rodiče, kteří nebyli schopni uživit své děti, neměli často jiné řešení, než je odvést do lesa, kde je nechali. Příběhů o chudých a bohatých nebo pohádek o štěstí a neštěstí bylo mezi lidmi vždy dost. Dávno před bratry Grimmy se tradovala spousta pověr a lidé v těchto časech měli ještě málo znalostí. Les pro ně tehdy proto představoval tajemné a nebezpečné místo. Rolníci a jejich rodiny, kteří nedokázali rozpoznat zvuky zvířat za soumraku nebo v noci, propadali strachu. Hra světla a stínů vykouzlila celou řadu kouzelných bytostí. Ideální místo pro vyprávění bájných příběhů. Jednou z jejich nejznámějších pohádek je ta o Červené Karkulce.

Zdroje článku: