Už skoro 30 let není mezi námi, ale stále patří k největším a nejpopulárnějším hercům: Vincent Price

Už skoro 30 let není mezi námi, ale stále patří k největším a nejpopulárnějším hercům: Vincent Price
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdyby to bylo biologicky možné, bylo by Vincentu Priceovi již své 110 let. Vysoký herec s markantním hlasem byl v 60., 70. a 80. letech ten herec do hororů. I 28 let po smrti na něj nelze zapomenout, především, protože se zvěčnil ve videoklipu „Thriller“ od Michaela Jacksona.

Vincent Price začínal jako učitel

Price vystudoval anglistiku a dějiny umění, které později taktéž učil. V tu dobu neměl na herectví ani pomyšlení, dokonce se z Ameriky odstěhoval do Anglie, kde napsal svou disertační práci o Albrecht Dürerovi. Přímo zde v Evropě se ale začal současně zajímat o divadlo a o herectví. Poprvé se na jevišti objevil, když mu bylo 23, což je relativně pozdě, ale díky své výšce a velmi hlubokému hlasu se stal rychle oblíbencem kritiků. Hlavně role padouchů mu sedly. Po návratu do Ameriky našel během nejkratší doby práci na Broadway a podepsal smlouvu s Universal Pictures. Filmová kariéra byla odstartována.

Rychle se stal hvězdou hororů

Roku 1953 začala jeho bohatá hororová kariéra. První průlom nastal díky roli ve filmu „Dům voskových figurín“. Tento film se stal neuvěřitelným hitem a objevoval se v kinech dokonce až do 80. let. Následovaly další horory, významnými snímky byly třeba „The Mad Magician“, „Moucha“ a „The Story of Mankind“, ve kterém si zahrál samotného satana.

60. leta byla pro Pricea ve znamení Edgara Allana Poe. Natočil celkem sedm filmů založených na dílech amerického spisovatele, ve všech převzal roli šíleného výstředníka, s nímž se stal kultovní hvězdou hororového žánru.

Počátkem 70. let zažil díky hororu „Ohavný Dr. Phibes“ další zesílení své popularity. Vincent Price tu převzal hlavní roli Dr. Phibese, jehož manželka zemřela na operačním stole kvůli chybě lékařského týmu. Za to se Phibes chce pomstít u každého člena a zavraždí lékaře. Jednotlivé smrti vycházejí z deseti biblických ran. Tematicky podobný byl snímek „Krvavé divadlo“. Zde hraje namyšleného a svými výkony přehnaně přesvědčeného herce Edwarda Lionhearta, který hraje výhradně hry od Williama Shakespeara. Když Asociace divadelních kritiků udělí Cenu kritiků jinému herci, zdá se, že spáchal sebevraždu skokem z balkonu budovy asociace. Později kritiky zavraždí; přitom se inspiruje Williamem Shakespearem a zabijí kritiky podle Hamleta, Romea a Julie či Richarda III.

I když tu s námi již několik desetiletí není, jeho hlas a jedinečné herectví bude navždy zakotvené ve filmové historii.

Zdroj: