Veronika Gajerová: Pohádky ji sice neproslavily, ale jako mladému děvčeti jí to v nich hodně slušelo

Veronika Gajerová: Pohádky ji sice neproslavily, ale jako mladému děvčeti jí to v nich hodně slušelo
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hned první prázdninový den si můžete odpoledne na obrazovkách ČT připomenout méně známou pohádku Hodina splněných přání, kde to tehdy dvacetileté herečce opravdu moc sluší. Tak se dostala i do našeho výběru princezen, přestože její role Rózičky nemá šlechtickou krev.

Pohádka z roku 1983 pohladí po duši a v příběhu přináší vše, co by pohádka měla mít. Divák má hned jasno, jaké charaktery postavy mají, dialogy mají spád, herci jsou vhodně zvolení a nechybí ani poučení a trochu překvapivá pointa na závěr. Ondřej Havelka ztvárnil nespočet nekňubů s dobrým srdcem, a tak i v této pohádce mu role sedla a přináší i komické prvky. S Veronikou Gajerovou se krásné doplňují. Zkušení herci jako Blažena Holišová a Petr Štěpánek odvedli jako vždy bezchybnou práci. Petr Štěpánek je ve své roli „Pána času“ navíc opravdu přesvědčivý, až to působí dojmem, že se musí v každém okamžiku proměnit v čerta.

Gajerová a Havelka
Gajerová a Havelka | Zdroj: Zuzana Kovaříková / © Česká televize

Vzhledem k natáčení jen ve studiu je jasné, že prostředí, kde se herci pohybují, je poněkud jednoduché. Rovněž je v příběhu pár drobných nelogických chybiček, ale jde přece o pohádku.

Herečka Veronika Gajerová měla díky úspěchu krásné mládí, ale v pozdějších letech se i ona musela doslova poprat s „nepohádkovým“ životem, který byl roky propíraný v bulváru. Kde je pravda a kdo zavinil její obrovské dluhy, to ví jen samotná Gajerová. Nic to ale nemění na tom, že je skvělou herečkou a možná i stejně dobrou zahradnicí, kterou se stala.

Veronika Gajerová vyrostla v prostředí, které ji nasměrovalo stejným směrem, kde působil její otec režisér Václav Gajer a matka herečka Naděžda Gajerová-Mauerová, která působila v Národním divadle.

Před kamery se postavila poprvé v roli Moniky ve filmu Housata (1979). Na Státní konzervatoř se dostala až na druhý pokus, ale už jako studentka hostovala v Městských divadlech pražských. Popularitu jí však přinesly hlavně filmové a seriálové role. Jednu z hlavních rolí vytvořila v seriálu Bylo nás šest z roku 1985 a asi nejznámější role ji spojuje s často reprízovanou komedií Copak je to za vojáka z roku 1987, kde si zahrála Vlastu, které se podaří ulovit pověstného sukničkáře, svobodníka Milana Koubu, kterého ztvárnil Jiří Langmajer.

Veronika Gajerová - současnost
Veronika Gajerová | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Veronika Gajerová se také objevila v celé řadě seriálových rolí. Určitě si ji vybavíte v seriálech Místo nahoře nebo Ordinace v růžové zahradě. Rozhodně stojí za připomenutí i její práce v dabingu, kdy propůjčila hlas prostopášnici Amandě ze seriálu Sex ve městě a nadabovala také hodně známou šéfku kriminalistů ve francouzském seriálu Julie Lascautová.

Veronika Gajerová žila několik let s Pavlem Křížem, ale rodinu založila až s režisérem Petrem Kracíkem. Měli spolu dvě děti, na které nakonec zůstala sama, když Petr Kracík podlehl kouzlu Terezy Kostkové.

Veronika se dostala do velkých finančních problémů a jak sama uvedla, bylo to z hlouposti. Podle extra.cz se nakonec její dluhy vyšplhaly na astronomickou částku 4,7 milionu korun, což pro ženu se dvěma dětmi nebylo úplně snadné. K tomu ještě odešla z trvalého divadelního angažmá, kde byla velkou část života. Se změnou vedení se změnil i repertoár a pro ni už tam nebyly role. Aby se mohla nadechnout, požádala o insolvenci a kvůli ní potřebovala trvalé zaměstnání. Odpověděla na inzerát, který hledal pečovatele o rostliny, a tak se z ní stala zahradnice.

Zdroje článku: