Připomeňte si nezapomenutelné večerníčky v zábavném kvízu

Připomeňte si nezapomenutelné večerníčky v zábavném kvízu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Večerníček sleduje krom dětí i množství rodičů. Na kouzelných 10 minut se přenesou do pohádkového světa. A tento kvíz je přesně takový, pohádkový a nostalgický.

V srpnu oslavila postava Večerníčka 58. narozeniny. Za dobu své existence uvedl bezpočet pohádek, které pomáhaly usnout menším i větším dětem a rodičům si zavzpomínat na vlastní dětství. Otestujte svoji paměť a zkuste si tento večerníčkový kvíz plný těch nejznámějších a nejslavnějších pohádkových postav.

Večerníček uspává děti již 58 let

Do první poloviny 60. let minulého století mohly děti poslouchat pohádky z rádia nebo se spolehnout na rodiče a staré dobré knihy. V neděli 2. ledna 1965 se ale vše změnilo. Na obrazovce Československé televize se poprvé objevila krátká večerní pohádka pod názvem Večerníček. Úplně prvním odvysílaným večerníčkem byla pohádka Kluk a kometa, nutno však podotknout, že postava samotného Večerníčka, tedy chlapečka s papírovou čepicí, ještě večerní pohádku neuváděla. 

Notoricky známý, klanící se, mávající chlapeček se objevil o půl roku později, kdy svým typickým „dobrý večer“ uvedl pohádku O televizním strašidýlku. V šedesátých letech se děti dívaly například na Pohádky ovčí babičky, Robota Emila, Rumcajse, Štaflíka a Špagetku či Broučky. V sedmdesátých letech rozšířili řady večerníčků například Hajný Robátko, Bob a Bobek či Rákosníček. V té době také vznikl první „nesmrtelný“ hraný večerníček, a sice Krkonošské pohádky, který byl mimochodem o zhruba 40 let později, v roce 2013, na základě divácké ankety zvolen nejlepším večerníčkem.

O dekádu později, tedy v 80. letech, přibyly do večerníčkovské rodiny oblíbené dvojice Káťa a Škubánek a Jája a Pája. V devadesátých letech už bylo hodně večerníčků hraných a naučných, valnou většinu z nich pro Českou televizi vymyslel a zrealizoval Václav Chaloupek. Do této volné série spadají třeba příběhy o malých medvíďatech s názvem Méďové, Vydrýsek nebo Tuláček. Tato tradice přírodovědných příběhů pokračovala i počátkem 21. století, připomeňme například Podivuhodnou cestu ježka Aladina nebo Bráškové, pohádku o dvou malých vlčatech. Televize mnoho večerníčků neustále reprízuje, takže známé klasiky neupadnou v zapomnění, ale zároveň točí stále nové pohádky, aby se i Večerníčkoví matadoři mohlli podívat na něco nového.