Letošní vánoční nadílka z Netflixu III

Letošní vánoční nadílka z Netflixu III
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dnes jsme pro vás vybrali český film Křídla Vánoc, který je směsicí všeho, co Vánoce přináší. Především je to snímek o naději a o víře, že malé zázraky čekají na každého člověka, i když na ně nevěří. Tak mějte oči otevřené, třeba letos vánoční zázrak čeká právě na vás.

Česká pohádka pro dospělé s atmosférou Vánoc, ale bez přehnaného vánočního třpytu je koktejlem silných emocí, které jsou právě v tomto období vždy silnější a téměř neodbytné. Křídla Vánoc nejsou na našich obrazovkách často, a proto jsou v nabídce Netflixu vítaným osvěžením v předvánočním čase.

Režisérka Karin Krajčo Babinská (na úvodní fotografii po boku Richarda Krajča) se dlouhou dobu věnovala krátkým filmům a reklamním spotům a v kategorii celovečerních filmů debutovala s filmem Pusinky, který byl oceněný Zlatým ledňáčkem na FF v Plzni.

O filmu

Téměř celý film je situovaný do nákupního centra v období Vánoc, což dává vyniknout kontrastu mezi vánoční výzdobou a starostmi obyčejných lidí, na které až tak moc slavnostní výzdoba nezabírá.

V hlavní roli se můžete těšit na Richarda Krajča jako Tomáše, který svůj život tráví mezi prací optika a aférkami se vdanými ženami. Ty si vybírá cíleně, protože krátké vztahy bez závazků jsou přesně to, co od života chce. V obchoďáku se potkává s věčně nespokojenou Ninou (Vica Kerekes), která pracuje jako balička dárků. Nina je navenek sarkastická, ale možná je to jen její způsob, jak se ochránit před dalším zklamáním.

Nejtragičtější figurkou je Zajíc (Jakub Prachař). Je to vystudovaný herec, který nemůže najít práci, a tak se v kostýmu pohybuje po obchoďáku a rozdává dětem dárky. Partičku doplňuje Ráďa (David Novotný), manažer prodeje, který má neřešitelný problém s velkou rodinou v malinkém bytě.

A protože je čas Vánoc, který přináší i trochu magie, tak se životy těchto lidí možná změní nebo jen oni své životy uvidí jinak.

Ve filmu se míchá romantika, komedie a drama okořeněné malým zázrakem a to dělá celý příběh zajímavý. Divák si užije radost i smutek a úplně všechny postavy mají svůj příběh. Díky tomu si zapamatujete i vedlejší linky děje, ve kterých se objevila celá řada známých herců jako Vanda Hybnerová, Lenka Vlasáková, Vilma Cibulková, Viktor Preiss, Zdena Hadrbolcová, Stanislav Zindulka, Vendula Křížová a řada dalších. Každý má své touhy a sny a Vánoce mohou občas přinést i malý zázrak.

Zajímavosti

Režisérka a autorka scénáře původně zamýšlela vytvořit muzikál, nakonec ale vznikl jen film plný hudby, o kterou se postaral Richard Krajčo. Během natáčení se režisérka a hlavní hrdina sblížili a vytvořili pár, přestože Krajčo nebyl v té době volný.

Film se natáčel v Praze a v Libni. Krajčo nechtěl roli vzít, ale Karin Babinská ho uměla přesvědčit. Ani Vica Kerekes původně nechtěla hrát ve filmu, který se vlastně celý odehrává v obchodním centru. Nakonec na přání agentky na casting šla a všechny okouzlila. Role tak byla její.

A co vedlo režisérku k natočení vánočního příběhu?

„Chtěla jsem natočit film, který by v této pesimistické době lidi potěšil a dal jim naději, že mohou změnit svůj život a nasměrovat ho správným směrem.“

 

Zdroj:

  • autorský článek