V březnu se rozjede další soutěž plná vůní a chutí – Česko na grilu

V březnu se rozjede další soutěž plná vůní a chutí – Česko na grilu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Čekání na léto si můžete zkrátit se Zdeňkem Pohlreichem a Martinem Svátkem, tentokrát ale u rozpálených grilů. I nad talíři se dá zažít hromada emocí a příprava jídel na grilu patří v teplých měsících k velice oblíbené zábavě většiny Čechů. Pořadem provází Tomáš Zástěra a Patricie Pagáčová.

Rozpálené grily, slunce nad hlavou, ale i napětí a pořádná dávka emocí, to je nová rodinná soutěžní reality show Česko na grilu. Deset párů složených z milovníků grilování se utká o titul Grilmastera roku i zajímavou výhru v souboji nad žhavými uhlíky, to vše pod přísným dohledem nekompromisní poroty v podání Zdeňka Pohlreicha a Martina Svatka. Tentokrát nebudou soutěžit lidé jen za sebe a mezi sebou, ale ve dvojici s kamarádem, partnerem, maminkou či kolegou. Jak práce v páru ovlivní jejich strategii? Který pár nepřežije práci ve dvojici?

maso a zelenina na grilu
maso a zelenina na grilu | Zdroj: alexrathc / Depositphotos

Grilování se řadí mezi nejstarší způsoby přípravy jídla. Poté, co se lidé naučili regulovat oheň a mít jej pod kontrolou, začali jej velmi rychle využívat pro vaření. Maso a ryby se běžně připravovaly na otevřeném ohni. Grilování velmi rychle získalo na oblibě, protože jde o jednoduchou přípravu, která dodá pokrmu skvělou chuť. Připravené jídlo je navíc lehce stravitelné.

Za časů našich babiček bylo grilování nazýváno rožněním. Grilovací mříž nebo deska byl „rožeň“ a grilovací jehla „rožníček". I ve starých kuchařkách najdete zajímavé recepty, kdy se pokrm připravoval na rožni. Například věhlasná Magdalena Dobromila Rettigová nabízí postup, jak připravit hovězí jazyk upečený na rožni.

Ještě kuchařka z roku 1958 používá stejné názvosloví. Grilování se postupem času stalo nedílnou součástí naší kultury a je výbornou záminkou pro trávení času s rodinou a přáteli pod širým nebem.

O pořadu

Zástěra a Pagáčová
Zástěra a Pagáčová | Zdroj: FTV Prima

V průběhu času bude vidět, jak se jednotliví soutěžící výkonnostně zlepšují, a to i díky trefným komentářům od porotců. Martin Svatek má jasno:

Naše komentáře pro ně musely být v danou chvíli nekomfortní, ale s odstupem času bylo jasně vidět, že jim naše rady pomáhají někam se posouvat. Zocelovaly je a za to jsem rád.

Zdeněk Pohlreich se před kameru opět staví se svými břitkými komentáři, které mohly některé soutěžící pořádně vykolejit. Sám šéf si nepřipouští, že by mohl být občas skutečně drsný:

Pokud by to soutěžící a diváky rozhodilo, měl místo mě výkony soutěžících hodnotit farář, který by jistě řekl lépe, co je špatně. A chválit moc nebudu, s tím také nepočítejte, přece nechcete, abych se vrátil na Primu jako nice guy (milý chlapík), to asi nečeká nikdo…

Unikátní je pořad také v tom, že soutěžící vaří pro specifické skupiny z řad veřejnosti, které následně hodnotí jejich kulinářské umění. Právě tito hostující porotci, kteří jsou do poslední chvíle tajní, mohou svým hodnocením ovlivnit, kdo postupuje rovnou do dalšího kola. Jak „hlas lidu“ zamíchá průběžným bodováním?

Nechte se inspirovat pro jarní a letní večery s přáteli už od 23. března.

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • Autorský text