Tajný tip na Netflixu: Geniální, ale širokému publiku neznámý film se švédským superstarem v hlavní roli

Tajný tip na Netflixu: Geniální, ale širokému publiku neznámý film se švédským superstarem v hlavní roli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Stellan Skarsgård předvádí špičkový herecký výkon jako mentálně postižený Sven ve filmu Slabomyslný vrah. Tento film je skutečně tajný tip pro filmové fajnšmekry, na Netflix se dostal teprve před několika měsíci, ale jen málo lidí si toho vůbec všimlo.

Nebezpečný vrah

Poté, co mentálně postiženému farmářskému pomocníkovi Svenovi (Stellan Skarsgård) zemře matka, musí pracovat pro vlivného výrobce, který se vůči němu chová hodně špatně. Šťastnou náhodou najde milující rodinu, která ho v jeho schopnostech podpoří a ukáže mu, že i on je člověk, se kterým by se mělo zacházet dobře. Výrobce mu však přesto chce život maximálně znepříjemnit.

Jednoho dne se navzdory svému mentální slabosti na svého vedoucího naštve natolik, až dojde ke krvavé nehodě.

Film Slabomyslný vrah je na Netflixu dostupný od 26. října 2021. Ačkoliv v hlavní roli září hvězda Marvelu Stellan Skarsgård (známý jako astrofyzik Erik Selvig z Thor, Thor 2 a Avengers 2), málokdo si pravděpodobně tohoto švédského dramatu z roku 1982 všiml. Přitom nabízí Prostoduchý vrah nejen špičkového herce a vzrušující produkci, ale je také obsahově stejně relevantní jako před 40 lety.

Geniální filmtechnika

I inscenačně je Slabomyslný vrah velmi zajímavý. Hlavně konec, kdy se najednou 30. leta změní v aktuální 80., vybízí k velmi metaforickému myšlení. Byl celý děj, a tím pádem vražda Svena, jen výsledek jeho mentálního postižení? Představoval si to, nebo se to skutečně stalo?  

Ať už je pravdou kterákoliv z možností, každý si z tohoto filmu odnese vlastní dojmy. Dramatický snímek dostal několik ocenění, sám Skarsgrad si odnesl domů několik sošek, mezi nimi cenu za nejlepšího herce z německé Berlinale.

 

Zdroj: