Tim Burton je originální nejen na režisérské židli: Poodhalte s námi pracovní i soukromý život slavného tvůrce

Tim Burton je originální nejen na režisérské židli: Poodhalte s námi pracovní i soukromý život slavného tvůrce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmy Tima Burtona si nesou poměrně specifický režisérský rukopis svého slavného tvůrce. Fanoušci na celém světě je proto milují. Víte ale, jaký je slavný režisér v soukromí a kudy vedla jeho cesta na filmový Olymp?

Začátky pod Warner Bros

Tim Burton se narodil 25. srpna v kalifornském Burbanku. K umění tíhl od mládí. Ve škole příliš nevynikal, seberealizaci tak našel v kreslení.

Po absolvování Burbank High School vystudoval na na California Institute of Arts. Během školy se také věnoval sportu, konkrétně vodnímu pólu. Brzy však převážil zájem o umění. Inspirovala ho například četba knih Roalda Dahla.

První profesní kroky ho vedly do ateliérů společnosti Warner Bros, které se nacházejí právě v Burbanku, kde se slavný režisér narodil a kde i vyrůstal. Tady ale dlouho nevydržel, protože práce pod křídly tohoto filmového giganta příliš omezovala jeho tvůrčí potenciál.

Cesta ke slávě

Svůj talent mohl naplno využít záhy, když dostal prostor natočit krátkometrážní film Vincent (1982) a o dva roky později i počin s názvem Frankenweenie. Tyto snímky vytvořil pro Disney.

Následoval úspěšný celovečerní debut Pee-Weeho velké dobrodružství a hned vzápětí slavná hororová komedie Beetlejuice, která zaznamenala výrazný komerční úspěch.

Dalším výrazným bodem v jeho závratné kariéře se stal film Batman natočený roce 1989. Následoval slavný Střihoruký Edward, jímž si Burton prakticky vybral coby svého dvorního herce Johnnyho Deppa.

Ten si ve filmu přitom zahrát nemusel, Společnost 20th Century Fox prý do role chtěla Toma Cruise. V úvahu připadal i Tom Hanks, který roli odmítl.

Slavný režisér v soukromí

Nakonec tak Tim Burton oslovil právě Johnnyho Deppa. Oba dnes již pojí nejen profesní vazby, ale i dlouholeté přátelství. Proto šel slavný herec dokonce za kmotra režisérova syna Billyho Raye Burtona.

Jeho matkou je herečka Helena Bonham Carter. S Timem Burtonem se seznámila v roce 2001 při natáčení snímku Planeta opic a také si zahrála ve většině jeho pozdějších filmů. Vztah se jim však na konci roku 2014 rozpadl.

Pár se nikdy nevzal, ostatně po dobu svého vztahu bydleli odděleně. Slavný režisér tak svou excentričnost prokazuje nejen na filmovém plátně, ale i v osobním životě. Kvůli dětem však spolu prý bývalí partneři nyní vycházejí korektně.