Tenkrát na západě: Tragická smrt během natáčení s režisérem filmu ani nehnula

Tenkrát na západě: Tragická smrt během natáčení s režisérem filmu ani nehnula
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Westernová klasika líčí příběh krásné prostitutky Jill, která si vzala ovdovělého farmáře, čímž chtěla začít novou kapitolu svého života. Ovšem po jejím příjezdu na farmu ji čeká hrůzné překvapení. Její nová rodina je vyvražděna a není za tím nikdo jiný než stavitel železnice, který si umí poradit s každou překážkou.

Najme si zabijáka Franka, který má špinavou práci provést. Jill to ale nenechá jen tak a chce se pomstít. S tím jí má pomoct psanec Cheynne a cizinec Harmonika.

Evropa film milovala, v USA o něj nebyl zájem

Režisérská verze dlouhá 166 minut byla v evropských kinech hitem, na rozdíl od USA, kde zkrácená část filmu na 145 minut se stala propadákem. I přesto byl ale film v roce 2009 zařazen do archivu Národní filmové knihovny, kde byl určen k uložení na věčné časy.

Čtěte také: Terence Hill a Bud Spencer: Jak vznikla tato herecká dvojice, která se stala neodmyslitelnou součástí spaghetti westernů

Film provází tragická událost

Natáčení neproběhlo zrovna vesele. Den po natočení scény s hercem Al Mulockem se stala tragická událost. Herec se zabil skokem z okna. Důvod hercova rozhodnutí ukončit život ale není znám dodnes. Při nakládání do auta si režisér všiml kostýmu, který měl nebožtík na sobě. Jediné, co z něj vypadlo, byla věta: „Vezměte ten kostým! Potřebujeme ho!“

Vzít roli krutého zabijáka chtělo odvahu

Nelítostného zabijáka Franka si zahrál Henry Fonda. Ten ale nejdříve dlouho váhal, zda vzít takovou zápornou roli. Dokonce herec Charles Bronson, který ztvárnil roli Harmoniky, se vsadil s režisérem Sergiem Leonem o bednu whisky, že Henry roli nepřijme. Jak ale všichni víme, Fonda roli přijal.

Čtěte také: Westernová komedie Pravá a levá ruka ďábla (1970): Kdo kvůli natáčení celý den hladověl a čí synek si ve filmu zahrál?

Do role Harmoniky bylo obtížné najít herce

Režisér chtěl do hlavní role Harmoniky původně obsadit Clinta Eastwooda nebo Jamese Coburna. Oba herci ale nabídku nepřijali, taktéž ani záloha, jakou byl Jean-Paul Belmondo nebo Terence Stamp. Roli nakonec získal až Charles Bronson.