Statečné srdce: Historický snímek inspirovaný skutečnou postavou ukrývá spoustu nejasností

Statečné srdce: Historický snímek inspirovaný skutečnou postavou ukrývá spoustu nejasností
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ve 13. století se proti anglickému králi Eduardovi I. postavil William Wallace, který si tajně vzal ženu jménem Murron, jež měla svou první intimní noc strávit s králem. Murron ale padne do rukou anglických vojáků, kteří se ji pokusí znásilnit.

William ji začne bránit, ale je prohlášen za psance a Murron je popravena. To ve Williamovi vyvolá obrovskou nenávist ke králi a chuť po pomstě. Podaří se mu plán dotáhnout až do konce nebo se objeví zrádce, který mu všechno překazí?

Některé filmové informace jsou naprosto nereálné

Ve filmu je Skotsko vyobrazeno tak, že je v neustálé válce s Anglií. Ovšem to není pravda, protože až do roku 1296 byl mezi těmito zeměmi mír. Ten ukončil až král Jan Balliol, který povstal proti Eduardovi I. Mezi další nejasnosti patří i fakt, že mezi Williamem Wallacem a princeznou Izabelou Francouzskou nemohl být žádný intimní vztah, protože když William umíral, bylo Izabele pouhých deset let a žila ve Francii. Za krále Eduarda II. se provdala ve svých 12 letech, roku 1307.

Čtěte také: Film vs. realita: “Houstone, máme problém” aneb 5 polopravd ze snímku Apollo 13

Hudby se ujal známý skladatel James Horner

Skladatel James Horner si dal na soundtracku filmu pořádně záležet, stal se nejprodávanějším instrumentálním soundtrackem všech dob. Dokonce konkuroval i soundtracku z filmu Titanic, za jehož vznikem taktéž stojí James Horner. Filmem se také nechala inspirovat kapela Iron Maden písní Clansman.

Meč Wiilliama Wallace s ním nemá nic společného

Legendární meč Williama Wallace najdete v historickém památníku monumentální věže ve Skotsku. Jak se ale později zjistilo, meč odpovídá spíše 15. století, protože čepele a tvarování mečů ze století třináctého jsou naprosto odlišné.