Čím vším si malá herečka Mia Bankó musela kvůli roli Jitřenky projít?

Čím vším si malá herečka Mia Bankó musela kvůli roli Jitřenky projít?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Minisérie vypráví příběh netradiční rodiny vyznávající životní styl vymykající se zaběhnutému systému. Své prvorozené dceři dali rodiče indiánské jméno –⁠ Jitřní záře. V roli malé Jitřenky se objevila dětská herečka Mia Bankó. Jak natáčení zvládla a co si vyzkoušela?

Skutečný příběh alternativní rodiny

Jako u ostatních minisérií se tvůrci seriálu inspirovali skutečným příběhem. Tentokrát šlo o případ alternativních rodičů, kterým se v roce 2001 doma narodila holčička. Protože porod proběhl za velké noční bouřky, rozhodli se dceru pojmenovat Půlnoční bouře.

Jméno však není státem uznávané a na nevoli úřadu rodiče ani nechtěli reagovat. Dokonce dceři ani nezařídili rodný list a odmítali ji nechat očkovat. Kvůli špatnému postupu po narození a nedostačujícím životním podmínkám jim byla dcera dokonce na několik týdnů odebrána.

Celý spor se nakonec stal mediálně sledovanou kauzou a rodiče si ji s pomocí médií vynutili zpět. Stejně jako v seriálu jim však stát indiánské jméno nepovolil, a tak se pro uklidnění situace shodli na jménu Eliška Gaia, přestože ji doma stále oslovovali jejím původním jménem. Poté nastal v rodině i na úřadech na dlouhou dobu klid a i sama Eliška na své dětství vzpomíná v dobrém.

Malá Mia Bankó Půlnoční bouři (seriálovou Jitřní záři) ztvárňovala právě v tomto klidném životním období. Rok a půl dokonce chodila do školy, poté ji maminka, která je učitelkou, vzdělávala doma. Nebylo to vždy jednoduché, zvlášť v dospívání, kdy se dívka chtěla vídat i s vrstevníky a žít normální teenagerský život.

V této životní fázi už dětskou herečku vystřídala jednadvacetiletá herečka Denisa Biskupová. Jak v seriálu, tak ve skutečnosti, mladá dívka učinila zásadní rozhodnutí. Od rodiny totiž utekla do Klokánku, kam se sama přihlásila.

Od té doby žije Eliška běžným životem. S partnerem se usadila v městečku na jihu Čech, kde společně vychovávají svou prvorozenou dceru. Přestože na svou rodinu nevzpomíná ve zlém, ke své minulosti už se mladá maminka vracet nechce.

Minisérie však dokazuje, že kauza, kterou nastartovalo její neobvyklé jméno, má obrovský společenský přesah a nedá se přesně určit, kdo byl tehdy v právu. Svolení k šíření jejich příběhu od Eliščiny rodiny televize pravděpodobně nedostala, a proto se z Půlnoční bouře musela stát Jitřní záře. Většina situací, které jsou v seriálu k vidění, by však měla být inspirována skutečností.

Náročné natáčení zvládala Mia na jedničku

Malá Mia Bankó, která za sebou má už roli Anežky Navrátilové v Anatomii života, si tedy musela poradit se ztvárněním Jitřenčina náročného života už ve svém útlém věku. Zvládnout tedy musela jak klidné chvíle, které Jitřní záře zažívala se svými rodiči, tak emočně vypjaté scény, které vyžadovaly pořádnou dávku odvahy i od dospělých herců.

Asi nejnáročnějším momentem, ve kterém Mia předvedla své herecké schopnosti, byl Jitřenčin útěk ze školy poté, co se jí spolužáci začali posmívat kvůli jejímu jménu a rodině. V jiné scéně zase Jitřní záře trpěla zažívacími potížemi a Mia se tak musela co nejvěrohodněji svíjet v bolestech, a dokonce předstírat zvracení. Malá herečka se však chovala jako profesionálka a problém jí nedělaly ani texty, kterých nebylo zas tak málo.

Před natáčením se je pečlivě učila se svou maminkou. Dobrý vztah si však vytvořila i se svou seriálovou maminkou, herečkou Petrou Bučkovou. Ta na natáčení s dětmi vzpomíná jen v dobrém. „Všechny děti, které jsem v Jitřní záři měla, jsou skvělé. Skutečně plakaly, vžívaly se do těch situací. Vždycky když nějaká ta smutná scéna skončila, tak jsme hrozně blbnuli, abychom se z toho dostali,“ prozradila v rozhovoru pro televizi.

Užovku si Mia oblíbila

Pro mnohé by však mnohem větší výzvou než emočně vypjaté situace bylo natáčení s užovkou, které dětská herečka musela podstoupit. S tím si však Mia vůbec nelámala hlavu, naopak si natáčení s tímto často obávaným zvířetem náramně užívala. Dokonce o ní v rozhovoru pro Novu řekla, že byla roztomilá.

Ještě více si prý herečka užívala scény, ve kterých se svými seriálovými rodiči cvičila jógu. Velká část natáčení probíhala v rozpadlé chatrči, a tak si na něm nejvíce oblíbila právě společné cvičení.

Zdroje článku: