Seriál Anatomie života: Co spojuje Karla Heřmánka mladšího alias chirurga Drahoše a amerického herce Dustina Hoffmana

Seriál Anatomie života: Co spojuje Karla Heřmánka mladšího alias chirurga Drahoše a amerického herce Dustina Hoffmana
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nadšeným a pozorným divákům seriálu Anatomie života jistě neunikla postava excentrického chirurga Ivana Drahoše. Tohoto úkolu se s dokonalostí sobě vlastní zhostil herec Karel Heřmánek mladší. Kdo by tuto roli mohl ve své době obsadit v zahraničním podání?

Karel Heřmánek mladší coby Ivan Drahoš

Osud tomu nejspíše tak chtěl, aby se zrovna Karel narodil do rodiny Heřmánků. Svým hereckým nadáním, tvrdou prací a právem zaslouženými úspěchy prokazuje tomuto známému uměleckému jménu jen samou čest. Syn slavných rodičů, vynikajícího herce a principála Karla Heřmánka a bývalé televizní hlasatelky a divadelní manažerky Hany Heřmánkové vystudoval DAMU a poté si troufl na studia na prestižní americké dramatické konzervatoři The Lee Strasberg Theatre and Film Institute v New Yorku. Tu právě ve své době navštěvovala i taková herecká ikona jako je zmíněný Dustin Hoffman. Tyto nezaplatitelné zkušenosti mu otevřely pomyslnou bránu do světa zahraniční tvorby. Zahrál si třeba ve výjimečném koprodukčním snímku Anthropoid z roku 2016 pojednávajícím o skutečné válečné operaci z období druhé světové války, a to atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. 

Zdroj: Nextfoto / Mgr. Pavel Gwužď

Ivan Drahoš coby Rain Man

Kdyby se obdobný seriál natáčel i v Americe, tato postava by ve své době jistě mohla být jako stvořená pro herce Dustina Hoffmana. Ten si v roce 1988 zahrál v dramatu oceněném čtyřmi Oskary s názvem Rain Man. Ztvárňuje zde geniálního leč autistického bratra Toma Cruise, Raymonda, který je i přes všechny své překvapivé psychické výjevy respektován a uznáván. 

Chirurg Ivan Drahoš se v mnohém Raymondovi podobá. Je obdivovaným profesionálem, i když s ním není vůbec lehké vyjít. Své autistické rysy projevuje jak v přístupu ke svým kolegům, tak i k pacientům. Ti jsou doslova v šoku po setkání s tímto výrazným lékařem. Jeho pochybné chování jen dokresluje páska před jeho kanceláří, kterou nesmí nikdo překročit. 

"I moje maminka mi volala, že jsem masový vrah. Špatně to snášela i babička."

Drahoš není jediným podivínem v podání Karla Heřmánka

Postava chirurga Ivana Drahoše v seriálu Anatomii života není jedinou Karlovou podivnou rolí svého druhu. Nedávno ho režisér Filip Renč obsadil do role psychopatického bratra Jitky Čančarové v kriminálce Hlava Medúzy. Jeho bravurní herecký výkon sklízí mnoho ovací. Dokonce i od jeho nejbližší rodiny. Obzvlášť scéna, ve které Karel mlátí kaskadérovi hlavou o sklo, byla ztvárněna tak věrohodně, že na ní musela zareagovat i Hana Heřmánková. "I moje maminka mi volala, že jsem masový vrah. Špatně to snášela i babička," uvedl Karel v rozhovoru pro Super.cz.

Dívejte se na další díly seriálu Anatomie života a excelentní výkony Karla Heřmánka mladšího. Další příběhy chirurga Drahoše jistě budou stát za zhlédnutí.