Sci-fi výlet s HBO Max s českým dabingem

Sci-fi výlet s HBO Max s českým dabingem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Bez velkých reklam je v Česku konečně dlouho vyhlížená nová streamovací platforma a máte zde první ochutnávku, co si za zvýhodněné předplatné (do konce března) můžete pustit v pohodlí domova.

Duna

  • USA, 2021, hodnocení 82 %

Kultovní sci-fi dílo, které si prožilo před vstupem do kin několik odložených premiér, si můžete vychutnat ve svém obýváku, kam přijali pozvání Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Jason Momoa nebo Oscar Isaac.

Filmový příběh má hned 10 nominací na Oscara a 11 nominací na cenu Britské akademie BAFTA. Všichni, kdo mají rádi filmovou hudbu, určitě ocení dílo hudebního mága Hanse Zimmera, který získal za filmovou hudbu Zlatý glóbus.

Příběh je inspirovaný knihou Franca Herberta a na 155 minut vás zavede na malou planetu, kde je extrémní nedostatek vody. O planetu je zájem, protože jde o jediné známé místo, kde lze získat „melanž“, druh koření, které prodlužuje lidský život a poskytuje člověku mimořádné psychické schopnosti, které jsou důležité pro meziplanetární dopravu. Na planetě je proto velmi rušno.

Film měl oficiální světovou premiéru na FF v Benátkách, kde sklidil sedmiminutový potlesk vestoje.

Wadi Rum v Jordánsku, Zdroj: Alex Cimbal / Shutterstock

Kulisy k filmu byly postaveny ve studiu Origo v Budapešti a byly tak ohromné, že se v nich herci ztráceli. Dechberoucí záběry z pouště jsou z údolí Wadi Rum v Jordánsku. Ve hře byla i další místa v Íránu, Čadu, Libyi a Mauretánii. Nakonec vyhrálo osvědčené místo, kde se točil film Marťan (2015) nebo mnoho let předtím velkofilm Lawranc z Arábie (1962).

Režisér Denis Villeneuve si přál film natočit od svých 14 let, kdy četl knihu. Když začal plánovat herecké obsazení, Timotheé Chalameta byl pro postavu Paula Atreida jasnou volbou.

Počátek

  • USA, 2010, hodnocení 89 %

Leonardo DiCaprio patří k nejobsazovanějším hercům současnosti a vyzrál v zajímavého muže, který vytváří jednu roli za druhou.

Film uspěl s 8 nominacemi na Oscary a získal 4 sošky, z 9 nominací na cenu BAFTA proměnil 3 a získal i 4 nominace na Zlatý glóbus.

V tomto akčním snímku vytvořil Leonardo po boku známých herců, jako je Tom Hardy, Elliot Page, Joseph Gordon-Levit nebo Marion Cotillard postavu Doma Cobba, který dokáže vstoupit do lidské mysli a ukrást ta největší tajemství v okamžiku, kdy je člověk ve spánku nejzranitelnější. Cobbova nevšední dovednost mu na jednu stranu přináší úspěch a věhlas, dělá z něj ale také uprchlíka, který musí obětovat vše, co miloval. Sází vše na jednu katru, na poslední velkou zakázku, kterou je téměř nemožné splnit. Pokud uspěje, bude to dokonalý zločin.

V českých kinech film vydělal 40 milionů korun. Režisér Christopher Nolan plánoval film 10 let, většina speciálních efektů byla točená v reálu a počítačové triky sloužili ke zdokonalení.

Leonardo si za film odnesl 59 milionů dolarů, tak si alespoň vynahradil úsilí, kdy musel před natáčením držet drastickou dietu.

 

Zdroj:

Zdroj článku:
  • www.play.hbomax.com