Jak žil Rudolf Hrušínský mladší, než se stal dobráckým a oblíbeným Peškem z Ulice

Jak žil Rudolf Hrušínský mladší, než se stal dobráckým a oblíbeným Peškem z Ulice
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na svět přišel s příjmením, které předurčilo jeho životní dráhu a navázal tak na tradici hereckého klanu Hrušínských. Ačkoliv nikdy nebyl filmovým hrdinou z velkofilmů, diváci ho milují.

Za svou popularitu vděčí celé řadě malých filmových a seriálových rolí, ale především seriálu Ulice, kde vytvořil jednu ze skalních postav – sympatického a dobráckého pana Peška.

Přestože to vypadalo, že má herec díky svému příjmení ušlapanou cestičku, opak byl pravdou. Příjmení Hrušínský nebylo v minulém režimu moc populární a když Rudolf dostudoval DAMU, měl problém i se sháněním divadelního angažmá. Bylo mu dokonce doporučeno, aby změnil příjmení. To ale nechtěl.

Přestože byl Rudolf Hrušínský (1946) hlavně divadelním hercem, za zmínku stojí i jeho filmová a televizní kariéra. I když šlo hlavně o vedlejší role, dokázal jim vtisknout tak silnou osobitost, že rozhodně neupadly v zapomnění.

Jednou z takových rolí je třeba trochu nešťastný čeledín v komedii Postřižiny, kde si zahrál i jeho otec. Stejně nezapomenutelné role vytvořil i ve filmu Slavnosti sněženek nebo v povedené komedii Rozpuštěný a vypuštěný, kde byl pověstným „univerzálním dědicem“, tedy podezřelým číslo jedna.

Ani po revoluci neměl Rudolf o role nouzi, ale teprve seriály mu přinesly zasloužilou popularitu. A jde o celou řadu povedených a populárních projektů jako Hospoda, Život na zámku, Hotel Herbich, Zdivočelá země nebo Náves.

Fenoménem je samozřejmě Ulice. Tento seriál mu zaručil nesmrtelnost a také několik ocenění v anketách Týtý. Během let se stal Hrušínský doslova duší tohoto seriálu. Svého času spolu s hereckou kolegyní Hanou Maciuchovou patřil k nejoblíbenějším postavám seriálu a ani další partnerství s Danou Syslovou mu na popularitě neubralo.

Rudolf je sice ze slavného hereckého rodu, nikdy ale neměl žádné přehnané ambice a nepotřeboval hvězdnou slávu. Jeho velkou životní vášní se stalo cestování a projezdil velkou část světa, včetně nebezpečných destinací. Kromě toho také rád maluje a fotografuje. Srdeční záležitostí je rybaření.

O svém soukromí toho nikdy moc nenamluvil. S manželkou, která vystudovala práva, má tři syny. Jedním z nich je i Rudolf Hrušínský nejmladší, který se občas pokouší navázat na rodinnou tradici.

Dalším členem slavné dynastie je Jan Hrušínský, bratr Rudolfa. Bratři spolu měli velký spor o rodinnou vilku, když jim zemřela matka a vypadalo to, že se nikdy neusmíří. Když ale Jan vážně onemocněl, tak Rudolf udělal první krok ke smíření.

 

Zdroj:

  • Moje šťastná hvězda 2020