Filmový debut Lukáše Vaculíka a role, která Terezu Pokornou oklikou přivedla k muži, kterého si vzala: Lásky mezi kapkami deště

Filmový debut Lukáše Vaculíka a role, která Terezu Pokornou oklikou přivedla k muži, kterého si vzala: Lásky mezi kapkami deště
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Podle knihy Jana Otčenáška vznikl film, který se nám s nostalgií vrací na televizní obrazovky. Pro Lukáše Vaculíka to byla první velká herecká příležitost ještě předtím, než měl vítr v kapse. Hlavní hrdinka cítila sympatie spíš k Janu Hrušínskému. Tereza Pokorná byla na starší pány.

Romantický film, který je k vidění na Voyo, se dostane i na obrazovky ČT, kde si ho mohou užít i diváci, kteří Voyo nemají.

Lukáš Vaculík o sobě dal právě v tomto filmu vědět, že to s herectvím myslí vážně. V době natáčení mu bylo 18 let a sláva, která přišla s filmy Vítr v kapse a Kamarád do deště, na něj teprve čekala.

Tereza Pokorná díky této roli padla do oka režisérovi Jurajovi Herzovi, který ji za pár let obsadil do své pohádky Kouzelné galoše, a nakonec si ji vzal za manželku. Spolu emigrovali za komunismu do Německa, a když si v holém bytě, kde měli zatím jen matrace, pustili televizi, právě dávali Lásky mezi kapkami deště.

Lásky mezi kapkami deště natočil režisér Karel Kachyňa v roce 1979. Na diváky tak dýchne atmosféra 30. let 20. století a místo svérázných lidiček, klukovských part, poetických starých krámků, ale i místo tíživých dopadů nezaměstnanosti.

Švec Vincent Bursík (Vladimír Menšík) přišel do Prahy odkudsy z venkova, aby se pokusil řemeslem uživit sebe a rodinu. Jenže malý řemeslník neměl s výrobou bot moc velkou šanci v zemi, kde se už prosadilo Baťovské impérium. Vincent má tři děti –⁠ Kajdu (Lukáš Vaculík)Pepana (Jan Hrušínský) a Věru (Zlata Adamovská).

Kajda se jednoho dne seznámí s půvabnou dívkou Pájou (Tereza Pokorná) a začne se s ní scházet v krásné zahradě staré vily, která patří tak trochu záhadnému starému lékárníkovi (Rudolf Hrušínský). Když však Kajda seznámí Páju s bratrem, vše se mění. Pája podlehne kouzlu staršího bratra, který ovšem není takový gentleman jako Kajda.

hlavní postavy v kině, zdroj: Bonton Zlín / Miloslav Mirvald / © Česká televize

Film byl vybrán jako zástupce československého filmu, který se ucházel o Oscara v sekci cizojazyčný film za rok 1980.

Scéna, kdy Rudolf Hrušínský sleduje z terasy mladé milence, kteří poruší slib a utrhnou hrozen, byla natočena den poté, co měl doma srdeční příhodu a nenechal se hospitalizovat. Smutný a bolestný výraz tak nebyl hraný, neboť se nechal ihned po dotočení scény odvézt do nemocnice.

Zdroj článku: