Premiérové díly Ulice: Nad Bedřichem byl vynesen krutý ortel! Rakovina prostaty

Premiérové díly Ulice: Nad Bedřichem byl vynesen krutý ortel! Rakovina prostaty
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jako každý muž v jeho situaci i Bedřich Liška zrovna prochází těžkým obdobím. Objednal se na vyšetření prostaty, a to už pro něj znamenalo kus velkého odhodlání a mužského sebezapření. Vyšetření bohužel nedopadlo dobře.

Adrian Jastraban, představitel stálice Ulice Bedřicha Lišky, je psychicky vyčerpaný. Ustavičně přemýšlel nad vyšetřením prostaty, které měl podstoupit, a to když absolvoval, nemohl se dočkat výsledku. Milošovo chlácholení a Bedřichova naděje, že všechno dobře dopadne, se v mžiku rozplynuly. Lékařka nad ním vynesla rozsudek v podobně zhoubného nádoru prostaty. Bedřicha polil studený pot a hlavou se mu honily jen ty nejčernější myšlenky. Naštěstí pro něj ale přišel včas, a tak má dobré vyhlídky na úspěšnou léčbu. Lékařka mu nabídla dvě varianty. Buď nádor odoperují, nebo ho budou ozařovat. Bedřich dostal týden čas na rozmyšlenou, pro jakou možnost se rozhodne. 

úspěšnost léčby závisí právě na tom, jak brzy člověk přijde ještě předtím, než v něm nádor začne růst

Více článků o seriálu Ulice?

Adrian Jastraban
Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Rakovina prostaty a její prevence

Rakovina prostaty patří mezi časté onemocnění tohoto typu u mužů. I když pojišťovny nabízejí mnoho preventivních programů dokonce již od 40 let věku, jen zoufalé jedno procento mužské populace toho využije. Přitom úspěšnost léčby závisí právě na tom, jak brzy člověk přijde ještě předtím, než v něm nádor začne růst. Drtivá většina mužů však stále trpí zbytečným ostychem a strachem z vyšetření a řídí se heslem, co bych tam dělal, když mi nic není. Této problematice a povzbuzení pánů k odhodlání se na preventivní vyšetření je věnován měsíc listopad a jeho projekt Movember.

Zdroje: