Pořad Peče celá země vznikl na základě populárního The Great British Bake Off

Pořad Peče celá země vznikl na základě populárního The Great British Bake Off
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Peče celá země je verzí britského pořadu The Great British Bake Off, na kterou má licenci na 33 zemí. Tato pečící show se stala fenoménem a po úspěchu první řady české verze i letos trhá divácké rekordy další řada. Zjistěte, v čem tkví její obliba.

Britská show má už 12 řad

Britská obdoba pořadu Peče celá země je tak populární, že šlo v letech 2015 a 2016 o nejsledovanější pořad v celé Británii. Stejně jako českou verzi Stardance (pocházející také z Británie pod názvem Strictly Come Dancing) ji vysílá veřejnoprávní BBC (u nás veřejnoprávní Česká televize). Tady se právě vysílá 2. řada, ve Spojeném království dosáhli už na 12. řadu.

Přátelské prostředí a dobrůtky všude kolem

Koncept této kulinářské show vychází z klasických anglických venkovských trhů, kde spolu sousedé vášnivě soupeří o nejlepší koláč. Tento přátelský duch se povedlo přenést do samotné soutěže cukrářských a pekařských amatérů a pozorovat jej můžete i v české verzi. Soutěžící si navzájem pomáhají a těžce nesou každé vypadnutí svých kolegů, zároveň všechny obměkčuje příjemné prostředí sladkých i slaných chutí.

Britská show určuje pravidla

Tato britská televizní show má jasně daný koncept, který musí kvůli licenci dodržovat i další země. Skládá se ze tří částí: osobní výzvy (testuje osobnost soutěžícího, jeho kreativitu a pekařské schopnosti), technické výzvy (soutěžící dostanou stejné zadání a výsledek záleží na jejich vlastních znalostech a zkušenostech s technickými postupy i v jejich nedostatcích) a kreativní výzvy (komplexita tohoto úkolu v sobě spojuje nutnost skvělé chuti a propracovaného a působivého vzhledu).

Na osobní a kreativní se mohou soutěžící předem připravit, s technickou se musí poprat rovnou při natáčení. V českém prostředí pak soutěžící v úkolech částečně najdou zadání odpovídající našim tradicím, jako je upéct vánočku nebo placky ze škvarků, zelí a piva.

Pro charitu se The Great British Bake Off účastní i slavné osobnosti

Britská show má kromě desetikolového pořadu i jednokolovou verzi, kde pečou slavné osobnosti. Natáčí se v rámci Stand Up To Cancer a její výtěžek jde na podporu výzkumu pro léčbu rakoviny. Například se účastnil zpěvák James Blunt, herec Russel Brand, rapper a boxer KSI nebo youtuber Joe Sugg, který se nešťastně pořezal, omdlel a způsobil tak poprask.