Pohádka O statečném kováři už desítky let baví na obrazovkách. Vyzkoušejte si, jak dobře ji znáte

Pohádka O statečném kováři už desítky let baví na obrazovkách. Vyzkoušejte si, jak dobře ji znáte
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Od poslední klapky natáčení uplynulo více než 40 let. Pohádka O statečném kováři ale dodnes plní místa televizních slotů při každé sváteční příležitosti. Otestujte si, jak dobře ji znáte!

Pavel Kříž měl pouhých 22 let, když ztvárnil roli mladého kováře, který klamal tělem. I se svou štíhlou postavou dokázal bez problémů ohýbat čepele a nosit těžký kyj. Na cestě pak potkává kamarádíčky, kteří mají evidentně také tělo z oceli. Jeden zvládne sám roztočit mlýnské kolo, druhý utáhne více dřeva než kdejaký dobře stavěný valach. Tu pravou sílu, která je mocná nade vše, pak ale ukáže jen kovář, jehož silná vůle, vytrvalost a rozvaha ho dovedou k životnímu štěstí. Ostatně, jak dobře si pamatujete děj pohádky a co všechno jste o ní dosud zaregistrovali, to si můžete vyzkoušet v kvízu níže. Nutno ovšem podotknout, že v reálném životě Pavel Kříž šlachy ze železa neměl. Při natáčení jedné ze scén, kdy v zemi Černého krále skáče z okna, si poranil kotník. Poté dokonce potřeboval dubléra. Například při všech kaskadérských scénách zaskakoval za Pavla Kříže jeho herecký kolega Ondřej Vetchý.

Výprava zavedla filmaře na zajímavá místa, a to především na Moravě, kde se většina scén ze slavné pohádky natáčela. Točilo se na zřícenině starého kláštera Rosa Coeli nedaleko Brna, na Sirotčím hrádku v Klenticích u Mikulova, podstatná část filmu se točila ve skanzenu ve Strážnici. Například větrný mlýn nedaleko Strážnice se objevil mimo tento film i v druhé známé pohádce, Nebojsa.

Pohádka O statečném kováři má vskutku hezké poselství. Ukazuje, že nejdál dojde ten, který nemyslí jen na své vlastní dobro a pro správnou věc je ochotný riskovat. Tak co, jak jste si v kvízu vedli?

Zdroj článku: