Legendární pevnost Boyard slaví 220 let. Navštivte ji i vy

Legendární pevnost Boyard slaví 220 let. Navštivte ji i vy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když byla dostavěna, její funkce už byla naprosto zbytečná, své slávy dostála až o téměř dvě stě let později. Dnes se na pevnost dokonce můžete vydat na dovolenou.

Odvážný a příliš drahý plán 

Pevnost Boyard se nachází u Francouzských břehů, mezi ostrovy Aix a Oléron. První plány na vybudování této pevnosti vznikly již před 350 lety. Jednalo se totiž o strategicky slabé místo. Francouzské břehy čelily útokům nedalekých Britů, na otevřeném moři se proti královskému loďstvu dalo jen těžko bránit. Tehdejší děla neměla příliš velký dostřel, britské loďstvo na cestě do zátoky Pertuis d´Antioche tak z břehu nešlo atakovat. Proto bylo třeba vytvořit další bod, odkud by děla dovedla pokrýt slepé místo úžiny. 

Poprvé s rozhodnutím o výstavbě pevnosti přišel francouzský panovník Ludvík XIV. Král Slunce dál projekt na starosti inženýru Descombsovi, který na návrhu od roku 1692 pracoval. Další významný inženýr a přední pevnostní stavitel Sévastien Vauban ale králi Ludvíku XIV. výstavbu rozmluvil s tím, že by výstavba pevnosti v takové lokalitě byla příliš finančně a časově náročná. Potřeba takového opevnění před cizineckými nájezdy však přetrvávala, k plánu se znovu navrátil Napoleon Bonaparte. 

cestovní kanceláře navíc nyní nabízejí 1 denní výlety do Pevnosti Boyard

Zbytečná pevnost 

Stavba započala v roce 1801 a přesně jak se předpokládalo, nastaly konstrukční problémy. Na dlouhou dobu tak zůstaly postavené pouze základy, než se v roce 1837 znovu navázalo. Teprve o dvacet let později byla pevnost plně připravena k užití. Právě v tom momentě však byla děla na takové úrovni, že pevnost již z obranného hlediska nebyla zapotřebí. V roce 1871 se začala užívat jako vojenské vězení, o několik let později ale byla úplně opuštěna. 

Stavba uprostřed moře začala chátrat a v roce 1913 již nebyla vojenským majetkem. Nadále liduprázdná byla v roce 1950 zapsána na seznam historických památek, ani to jí ale nezachránilo. V aukci ji koupil belgický lékař, aby ji v roce 1988 prodal producentovi Jacquesovi Antoineovi. Tím započala její slavná éra. Za symbolickou cenu jednoho frantu ji producent prodal departementu Charente-Maritime a začalo se pracovat na rekonstrukci objektu. 

Zdroj: Francois BOIZOT / Shutterstock

Z chátrajícího objektu druhou francouzskou Eiffelovkou 

Od roku 1990 se začala vysílat televizní soutěž Klíče od pevnosti Boyard. Díky zajímavým tvářím, dobrodružným úkolům a výdělkem, který zpravidla putuje na podporu některé z charit, se během let stala divácky velmi oblíbenou. Důvtipný otec Fourase a průvodce každého týmu Paklíč jsou známí po celém světě a nebýt odvážného kroku filmařů, zřejmě by Boyard chátral v zapomnění. 

Francouzské cestovní kanceláře navíc nyní nabízejí jednodenní výlety na ostrov Aix, během kterého při komentované prohlídce poplujete přímo kolem pevnosti. 

Zdroje: