Petr Vacek alias Tomáš z Ulice má se seriálovou postavou jednu společnou vášeň

Petr Vacek alias Tomáš z Ulice má se seriálovou postavou jednu společnou vášeň
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
A tím je právě ekologie. Stejně jako seriálová postava, i Petr je nadšeným a vášnivým ekologem. Se svou kolegyní Veronika Čermák Mackovou aktuálně moderuje pořad Expedice Ulice, kde se toho člověk o ekologii dozví mnohem víc!

Ekologem tělem i duší

Petr Vacek alias Tomáš Jordán je jedním z nejdéle sloužících herců v seriálu Ulice. Do něj byl obsazen právě proto, že s Tomášem sdílí stejně velkou vášeň pro ekologii. Málokdo ale už ví, že Petr Vacek je členem Rady Greenpeace ČR a pomáhá sdružení Letní dům, které pečuje o děti v dětských domovech. 

A odkud Petr pochází? Narodil se v roce 1965 ve Slaném. Když Petr úspěšně dokončil střední školu, šel na DAMU. Stejně jako většina kolegů z Ulice, i Petr získal angažmá ve Studiu Ypsilon. Zde ho fanoušci mohli vidět například ve hrách Duška v Mozartovi, Vaška v Prodané nevěstě, Rádce v Rusalce, Odpovědníka v Praze stověžaté aj.

Krom toho se Petr objevoval často i v televizi, a to v Americe, Saturninovi, Mazaném Filipovi aj. Dnes si ho ale spousta diváků pamatuje právě jako Tomáše Jordána ze seriálu Ulice.

Začátky v Ulici

V Ulici Petr účinkuje už dlouhých šestnáct let a herec příležitost tehdy vnímal jako jakési cvičiště, jelikož hrával převážně v divadlech. V krátké době se musel naučit mnohé věci v téměř neuvěřitelném tempu. 

,,Nebyl čas na žádné chyby. Řekl bych, že to byl takový křest ohněm pro nás všechny. Dnes už tu jsou mnozí z nás opravdu dlouho a už máme nějaké know-how, které nám umožňuje pracovat v normálním tempu. Také mě naučila klidu před kamerou a poznal jsem díky ní opravdu širokou škálu herců a ostatních televizních profesí," vyjádřil se k začátkům Petr Vacek.

Ten byl do Ulice obsazen právě díky jeho lásce ekologii. Tvůrci totiž tehdy hledali herce, kteří si jsou svým postavám v něčem podobní. A role Tomáše Jordána jako kdyby byla pro Petra Vacka přímo šitá. Sám kdysi řekl, že postava ho dodnes baví, a že by neměnil.

Petr také kdysi prozradil, že Ulice by bez jeho postavy nemohla existoval, a že své postavě přeje ze srdce jen to nejlepší. 

Expedice Ulice

Nejedná se o pořad, který by nás doprovodil za oponu nekonečného seriálu, ale Expedice Ulice je zbrusu nový pořad zaměřený na ekologii. Lásku k ní sdílí s "pouliční" kolegyní Veronikou Čermák Mackovou, která v Ulici ztvárňuje mladou učitelku Magdu.

,,Seriál Ulice se čím dál víc snaží o nějakou společenskou angažovanost. Ono je to totiž jinde ve světě normální – třeba v každém dílu amerického seriálu Pobřežní hlídka vidíte vedle vyvinutých krásek a pánů s vysportovanými těly vždycky i nějaké palčivé společenské téma.

Třeba jednou tam řešili umístění malé postižené dívenky do speciální školky pro neslyšící, a jestli se má učit spíš odezírat, nebo raději znakovou řeč. Je to sice trochu komické, ale ty americké seriály to tak zkrátka mají – plní roli jakési občanské výchovy pro nejširší masy.

No a Ulice to teď taky začala dělat. Nedávno se tam řešila eutanazie, v poslední době je to zase životní prostředí. Nemůže se to přehánět, abychom lidem seriál nezprotivili.

S herečkou Veronikou Čermák Mackovou jsme ale pořád hledali cestu, jak udělat něco víc. Točíme kratičká videa (starší díly odvysílané v televizi jsou ke zhlédnutí na webových stránkách TV Nova), kde se ekologií zabýváme víc. Snažíme se to přitom dělat tak, aby to bylo vtipné a stravitelné," vyjádřil se k Expedici Ulice sám herec. 

Expedice si tudíž najde fanoušky všech věkových kategorií a sympatie si získává díky formě, která je divákům servírována.

Pokud je vám Petr Vacek sympatický stejně jako jeho seriálová role, pak Expedice Ulice je právě pro vás! 

 

Zdroje: