Pavel Nový z Ulice: měl jsem halucinace

Pavel Nový z Ulice: měl jsem halucinace
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herce Pavla Nového mohou diváci Novy pravidelně potkávat v nováckém seriálu Ulice. Někteří si ho dodnes pamatují jako Pepu z oblíbené komedie S tebou mě baví svět. Málokdo ale ví, že se herec objevil v televizi už ve 13 let

Pavel Nový se narodil 5. 9. 1948 v Plzni a před kameru se postavil poprvé ve 13 letech, v rodinném filmu Václava Vorlíčka s názvem Kuřata na cestách. Větší pracovní příležitost dostal v 70. letech a to ve filmu Balada pro banditu a Postav dom, zasaď strom.

Ovšem jedna z jeho nejvíce zapamatovatelných rolí je právě postava Pepy Bednáře v rodinné komedii S tebou mě baví svět, která baví diváky po generace. Herectví ho zaujalo už jako malého. Od dětství věděl, že bude herec a nikdy o tom nepochyboval.

V 90. letech se rovněž prosadil jako osobitý moderátor TV pořadů se zábavně sportovní tématikou.
Roku 1989 se stal členem pražské Ypsilonky, ve které působí dodnes. Mohli jsme ho vidět v Prodané nevěstě nebo hře Někdo to rád horké.

Práce všeho druhu

Herec přiznal, že krom toho, že ho živí herectví, se věnoval ještě několika další profesím. V minulosti se živil jako šofér, traťový dělník, dřevorubec, kuchař, číšník v Puppu. Traťového dělníka dělal ještě v roce 1989, když nastupoval do pražské Ypsilonky.

Hospitalizace

V roce 2007 byl Pavel Nový hospitalizován a sám o sobě tvrdí, že měl smrt takříkajíc na jazyku. ,,Vím, že to bylo 15. září a to už jsem byl naštěstí ve špitále. Půl druhého dne před tím jsem měl halucinace a přišel za mnou psychiatr pan doktor Šedivý a ptal se mě, co vidím.

Tak jsem mu říkal: „Čoveče, lezou na mě takový hnusný zelený veliký červi ze zdi.“ On se ptal: „Prosím tě, jak vypadají?“ Já jsem se na něj tak koukl a říkám: „A víš, že jsou ti hodně podobný?“ A to je poslední, co si z „minulýho“ života pamatuju," přiznal později.

Doktoři později zjistili, že se jedná o západonilskou horečku a herec během toho byl i nějakou dobu v kómatu a následně umělém spánku. ,,Přátelé, bude-li někdo u vás v rodině anebo z vašich přátel v kómatu nebo v umělým spánku, choďte za ním, mluvte na něj. Všechno si pamatujeme,“ dodal ještě herec.

Pavel Nový díky této nemoci skončil na čas na vozíku. Později se mohl pohybovat o berlích a později i s holí, se kterou se pohybuje dodnes, a která doprovází i jeho postavu Mojmíra Kaliny ze seriálu Ulice.

Pavel Nový, Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

S tebou mě baví svět

S tebou mě baví svět je oblíbená rodinná komedie, která v roce 1983 získala Zvláštní cenu na MFF Gijon ve Španělsku a v roce 2000 ocenění „Zlaté jablko“ jako nejúspěšnější dětský film století.

Málokdo ale ví, že film se skoro nenatočil. Přípravy začaly pozdě a Krkonoše byly v tu dobu přecpané turisty. Tudíž bylo téměř nemožné sehnat ubytování pro 60 lidí. Nakonec režisérku před krachem zachránilo stanné právo v Polsku, kvůli kterému v roce 1981 Poláci hromadně rušili zájezdy. 

A tak se filmový štáb ubytoval v hotelu Morava, který se nacházel kousek od filmové chalupy. Herci dodnes na natáčení vzpomínají s úsměvem. Marie Poledňáková, režisérka filmu, totiž zakázala hercům při natáčení popíjet a vždy je i kontrolovala, jestli nemají nějakou láhev. Oni ji ale vždy přelstili a alkohol schovávali do batůžku dětí. 

A jak na natáčení vzpomíná Pavel Nový?

,,Tam byla tak skvělá sestava! A byla to zásluha Marie Poledňákové, která tu báječnou sestavu dala dohromady, i ten štáb byl úžasný. My jsme se tím filmem hodně bavili. A nakonec to byl dokonce světový biják, protože se ten film promítal leckde po světě," vzpomíná herec.

 

Zdroj: