Novinka na Netflixu: Ledový thriller, kde jde pouze o čisté přežití v nepříznivém okolí

Novinka na Netflixu: Ledový thriller, kde jde pouze o čisté přežití v nepříznivém okolí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nikolaj Coster-Waldau nejen převzal hlavní roli ve filmu „Proti ledu“, ale je také člověkem stojícím za tímto projektem jako producent a autor scénáře. Thriller je založený na skutečném příběhu a je momentálně k dispozici na Netflixu. Vyplatí se?

True story

Když Nikolaj Coster-Waldau objevil v antikvariátu memoáry od polárníka Ejnara Mikkelsena, hned věděl, že z toho chce natočit film. Dán se nakonec ujal nejen hlavní role, ale také dílo produkoval a podílel se na scénáři. Podařilo se mu získat podporu nejen od streamovací služby Netflix, ale také od svého krajana Petera Flintha, jenž se postaral o režii, a od španělsko-islandského specialisty na přežití – Baltasara Kormákura.

Společně vyprávějí skutečný příběh kolem sporu o Grónsko, který zuřil mezi USA a Dánskem v roce 1910. Ejnar Mikkelsen (Nikolaj Coster-Waldau) se vydává hluboko do ledové přírody, aby dokázal, že Grónsko je souvislá pevnina, která by pak celá patřila Dánsku. Společnost mu dělá pouze mladý a nezkušený mechanik Iver Iversen (Joe Cole). Mají jen pár měsíců na to, aby našli důkazy a vrátili se na svou loď. V ledu ale zůstanou mnohem déle...

Ne tak dobrý, jak by mohl být

Tento tvrdý boj o přežití dvou mužů v nekonečném ledu mohl nabídnout velmi dramatické momenty a napětí, jenže jen málo se toho přenese na diváky. Režisérovi Flinthovi se nedaří zhmotnit bezvýchodnou situaci, ve které se dvojice dobrodruhů nachází. Nebýt opakovaných záblesků, kolik dní je duo uvězněné v ledu, neměli byste ani ponětí, zda tam Ejnar a Iver jsou měsíce nebo jen pár dní.

Napětí stoupá příliš zřídka a pohled do psychiky obou mužů zůstává příliš povrchní. „Proti ledu“ tedy nedokáže využít veškerého svého potenciálu. Po zhlédnutí si spíše budete tázat, proč to bylo tak nudné.

 

Zdroj: