Nová šichta (2020): Dokáže se propuštěný horník uchytit na trhu práce jako ajťák - nováček?

Nová šichta (2020): Dokáže se propuštěný horník uchytit na trhu práce jako ajťák - nováček?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V roce 2017 zavřeli důl Paskov a stovky havířů byly ze dne na den bez práce. Jak si s novou životní situaci poradili? A je možné, aby se z horníka stal IT specialista?

Nový český časosběrný dokumentární film sleduje právě propuštěného havíře Tomáše Hisema, který se vyrovnává s novou životní situací. Film s humorným nadhledem nahlíží na jeho osobitou cestu za hledáním místa v labyrintu trhu práce. 

Osobitý padesátiletý Ostravák Tomáš, se i přes posměchy kamarádů z hospody, rozhodne úplně obrátit svůj životní směr a rekvalifikuje se na počítačového programátora. Bývalý horník, který ve volném čase fandí Baníku a navštěvuje rockové koncerty, nalézá nové obzory na život a vůli dostát svému cíli. 

Když se mladý režisér Jindřich Andrš v roce 2017 dozvěděl o projektu, který chce z horníků udělat programátory, zaujal ho natolik, že se s kamerou vydal na první rekvalifikační setkání na Báňskou univerzitu do Ostravy. Nahlédl do dotazníků pro rekvalifikanty, kde spatřil otázku: “Jaký máte vztah k počítači?” Odpověď Tomáše: “Asi dobrý, pokud může člověk navázat vztah se strojem,” ho překvapila a rozhodl se s ním potkat. Vznikla dlouhodobá spolupráce a posléze i přátelství a 150 hodin natočeného materiálu. 

Intimní zpověď odvážného padesátníka je střípkem mozaiky celospolečenského problému na trhu práce. Důsledkem technologického rozvoje každý rok zaniká tisíce pracovních míst. Firmy navíc zavírají oči před životními zkušenostmi lidí kolem padesátky a dávají přednost těm mladším. Příběh Tomáše ukazuje, že i takovým překážkám je možné se postavit. Avšak je k tomu potřeba pořádná dávka optimismu a kuráže.  

Studentský debut vyhrál na festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava cenu za nejlepší dokumentární film v sekci Česká radost a stal se nejoblíbenějším diváckým filmem.