Nesnesitelná lehkost bytí: Odlehčený příběh sukničkáře Tomáše na pozadí bouřlivých událostí roku 1968 (TV tip)

Nesnesitelná lehkost bytí: Odlehčený příběh sukničkáře Tomáše na pozadí bouřlivých událostí roku 1968 (TV tip)
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kontrast života mladého bezstarostného hrdiny v osobě mladého lékaře Tomáše a událostí, které následovali po příjezdu okupačních vojsk do Československa, nabízí nevšední podívanou na pozdní večer.

Román Milana Kundery

Film je natočený podle stejnojmenné knihy Milana Kundery, který žije od roku 1975 ve Francii. Jeho tvorba u nás byla od roku 1979 zakázaná a knihy se daly sehnat pouze v tzv. samizdatovém vydání. Jde o poslední knihu, kterou Kundera napsal v češtině, i když byla napřed přeložená a vydaná ve Francii. Zajímavostí je, že trochu podivínský autor nebyl s adaptací spokojený a už nikdy nedovolil, aby se jeho knihy přenesly na filmové plátno.

Snímku se ujal Philip Kaufman a v hlavních rolích se blýskli Daniel Day-Lewis, Juliette Binoche a Lena Olin. Oživením filmového obsazení je určitě skvělý Pavel Landovský.

O filmu

Děj filmu nás vtáhne do období událostí „pražského jara“. Na rozdíl od knihy, která spíš cílí na dobu, a postavy ji jen dokreslují, film je zaměřený na osoby zasazené do určitého období a na to, jak se vypořádají se změnou ve společnosti. Možná právě lidské, a ne politické pojetí se Kunderovi nelíbilo.

Jde o psychologické drama, které nám připomene významné historické období naší země, ale stejně tak si vychutnáme zajímavé osudy hlavních hrdinů, kteří mají navzdory době i úplně jiné problémy.

Film se měl točit v Praze, ale doba nebyla nakloněná podobným projektům a štáb nedostal povolení. Tak se točilo v Londýně a v Paříži. Ve filmu byly použity reálné historické záběry ze srpnových dnů 1968, které v Praze pořídil režisér Jan Němec, který působil jako poradce při natáčení.

Film, který se na obrazovkách objeví 20. srpna 2135 hod. je zajímavý také tím, že se dostal do ruské distribuce a pro mnohé lidi to byl první snímek, kde viděli okupaci Československa z té druhé strany bez propagandy Sovětského svazu.