Nejlepší Netflix horory

Nejlepší Netflix horory
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Horor patří k oblíbeným žánrům napříč generacemi. Jen málokterý jiný žánr umí tak upoutat divákovu pozornost a vtáhnout ho do děje. A nakonec, kde jinde se můžete bát, bavit se a ještě být v křesle. Není totiž zrovna příjemné jít po hororu domů temnou ulicí, opuštěným parkem nebo kolem hřbitova.

Apoštol (USA / VB 2018)

Mysteriózní hororový film z roku 2018 napsal a režíroval Gereth Evans, velšský filmař, který se proslavil především svými dvěma kultovními akčními filmy Zátah: Vykoupení (2011) a Zátah 2 (2014). Hrdiny filmu Apoštol jsou Dan Stevens, Michael Sheen, Bill Milner, Kristine Froseth a Elen Rhys. 

Děj diváka posunu v čase do roku 1905. Poté, co se Thomas Richardson (Dan Stevens) dozvěděl, že jeho sestra Jennifer (Elen Rhys) byla unesena, vydává se v utajení na velšský ostrov Erisden, aby se ji pokusil osvobodit. Když dorazí na místo, ocitne se ponořen do venkovské a silně bigotní komunity, kterou prorok Malcolm (Michael Sheen) řídí jako náboženskou sektu, uprostřed tajemství, znepokojivých rodových obřadů a skutečného fyzického a psychického mučení. Thomas je tak nucen k nelehkému úkolu. Musí najít svou sestru a zároveň se vypořádat se zvyklostmi, které v Erisdenu vládnou.

Tento film dokáže zaujmout diváka od samého začátku, od první scény, kdy začne vytvářet hluboce znepokojující atmosféru, která posunuje diváka se vzrůstajícím napětím téměř k děsu. Stejně tak to prožívají i protagonisté filmu.
Apoštol je atypický horor, kdy strach je přímým důsledkem pomalu budovaného napětí, v němž zdánlivě obyčejné situace skrývají nečekané a znepokojující pravdy.

Gareth Evans dokáže vytvořit skutečně hrozivou atmosféru, a to především díky fotografii, špinavé a nazelenalé, schopné umocnit tajemné kouzlo přírody a navodit představu zla, které číhá v každodenním životě, mezi anonymními dřevěnými domy a rituály, které nabývají čím dál znepokojivějších podob. 

Apoštol a jeho děs se vydává nadpřirozeným směrem a postupně se dostává do detailů mytologie ostrova a stvoření, která jej ovládají. 

Fyzické a psychické násilí je stále silnější, kamera se více pohybuje, fotografie se rozhodně obrací k rudé krvi. Divák je tak vržen do atmosféry skutečného teroru bez vyhlídky dobrého konce.

Smrt ve tmě (USA 2016)

Jeden ze snímků, který dokazuje, že i s nízkým rozpočtem (9 milionů dolarů) jde natočit film se silným a zajímavým příběhem, který vydělal v pokladnách kin 160 milionů dolarů.

Život v ulicích Detroitu je těžký a snem každého teenagera je odchod z tohoto města. Trojice kamarádů se živí vykrádáním rezidencí a následným prodejem jejich lupu. Jejich další obětí je očividně bezbranný slepý muž z chudé čtvrti, který však zbohatl po vyhraném soudním procesu, a tak je ideální obětí. Jenže slepá oběť není až tak bezbranná, jak by se mohlo zdát.  Divák dostane parádní zážitek, který je špičkově zpracován až po poslední detailu. Herecké výkony jsou excelentní. Jane Levy podává opět skvělý herecký výkon a mladé talenty Daniel Zovatto a Dylan Minnette za ní vůbec nezaostávají. Z hereckého koncertu Stephena Langa budete mít husí kůži.

Atmosféru nádherně dokreslují ulice města se svými zchátralými budovami. Zajímavostí je, že se velká část filmu natáčela v Maďarsku.

Jde o jeden z nejlepších hororových projektů, které v roce 2016 vznikly a režisér Fede Alvarez potvrdil, že patří mezi moderní hororovou špičku.

Chata v horách (USA 2012)

Netradiční horor s komediálními prvky má vždy své nadšené příznivce i odpůrce a nejinak je tomu v tomto případě.

Film režíroval Drew Goddard ve svém režijním debutu. Ve snímku si zahráli: Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison, Fran Kranz, Jesse Williams, Richard Jenkins a Bradley Whitford.

Děj sleduje skupinu vysokoškoláků, kteří se uchýlí do odlehlého lesního srubu, kde se stanou obětí zombie. Ale nic není náhodné a vše je výsledkem manipulace kvůli vědeckému experimentu.

Chata v horách představuje film, který osloví obyčejné diváky i protřelé fanoušky, ale především navrací hororu zábavnost a humor, tedy elementy charakteristické pro žánrové klasiky osmdesátých a devadesátých let.

V podzemní laboratoři inženýři Gary Sitterson a Steve Hadley diskutují o plánech tajemného rituálu poté, co podobná operace ve Stockholmu právě skončila neúspěchem.

Američtí vysokoškoláci Dana, Jules, Curt, Holden a Marty tráví víkend v chatě bratrance Curta Vaughana v lese. Sitterson a Hadley z laboratoře na dálku ovládají chatu a manipulují se studenty tím, že je omámí drogami měnícími mysl, které mají účinky, jako je brzdění racionálního myšlení a zvyšování libida.

V laboratorním oddělení zaměstnanci uzavírají sázky, jaké monstrum napadne studenty, a diskutují o selháních jiných mezinárodních operací. Ve sklepě chaty skupina studentů najde bizarní předměty, včetně deníku Patience Buckner, obyvatelky chaty, kterou zneužívala její sadistická rodina. Dana přednáší zaříkadla z deníku a nechtěně přivolá rodinu Bucknerů proměněných na zombíky. Zachrání se někdo? A stojí vůbec o záchranu?

 

Zdroj:

  • autorský článek