Nejkrásnější svátky v roce bez Popelky? Český divák je ohledně vánočních pohádek hodně konzervativní

Nejkrásnější svátky v roce bez Popelky? Český divák je ohledně vánočních pohádek hodně konzervativní
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Z toho se už režiséři, kteří chtěli nabídnout vánoční pohádky „v moderní verzi“, poučili. Češi vezmou na milost nové pohádky, ale musí být natočené s úctou ke klasice, která je v době Vánoc nenahraditelná.

V otázce příběhu o Popelce mají všichni jasno. Vorlíček mohl na sklonku života prodat Popelku až na konec světa, ale nikdy se nestane, aby někdo natočil pro českého diváka napodobeninu, která by byla milovanější než originál.

Pohádkový příběh Tři oříšky pro Popelku sice ztratil něco ze svého lesku svou dostupností, ale i tak patří tato pohádka k těm nejoblíbenějším. Jen je škoda, že práva na vysílání nezůstala třeba jen u veřejnoprávní televize za podmínek, že by se pohádka objevila na obrazovkách pouze na Vánoce. Každý pamětník si vzpomene, jak se na Libušku Šafránkovou a Pavla Trávníčka každý rok těšil, když se na obrazovkách Popelka objevila jen o Vánocích.

Doma u Popelky

Vincek, macecha a Dora
Vincek, macecha a Dora | Zdroj: Filmové studio Barrandov / © Česká televize

Jako kulisa pro zděděný statek macechy posloužil hrad Švihov. Otec Popelky asi nebyl moc bystrý, pokud si myslel, že se jeho druhá žena bude k dceři z předchozího manželství chovat laskavě. Čím ho učarovala, je už padesát let záhadou.

Hrad Švihov se stal i zásluhou oblíbené pohádky vyhledávaným turistickým cílem. Turisté obdivují nedobytné sídlo, které je chráněno čtyřmi baštami, dvěma pásy hradeb a dvěma vodními příkopy.

Jednu z nejoblíbenějších pohádkových „trvalek“ natočil Václav Vorlíček už v roce 1973 podle scénáře Františka Pavlíčka, který vycházel z pohádky Boženy Němcové. František Pavlíček byl však dlouhá léta v anonymitě. Komunisté mu zakázali tvořit, a tak byla v titulcích uvedená Bohumila Zelenková. Nádhernou filmovou hudbu obstaral Karel Svoboda a trefně nazpíval úvodní píseň o hledání hnízda nejslavnější Zlatý slavík Karel Gott.

Točilo se i v lesích kolem Javorné u Čerchova a kvůli německé spolupráci musel Trávníček s rodinou sídlit ve východním Německu na zámku Moritzburg. Kvůli vzdálenosti obou hlavních lokací tak filmové štáby musely hledat identické koně pro obě hlavní postavy. V době natáčení řádila u hospodářských zvířat kulhavka a slintavka a převážet zvířata přes hranice bylo nemožné.

Dravec, kterého tak bravurně Popelka sestřelila, byl už pár měsíců u hajného v mrazáku a jen čekal na svůj „poslední let“. O sveřepé sově Rozárce už se toho napsalo hodně. Nechtěla mrkat! Chovala se ke scénáři naprosto vzpurně a filmařům dalo dost práce obyvatelku berlínské zoo přimět ke spolupráci.

Němci propadli kouzlu romantického příběhu stejně jako Češi a v tisku už bylo zveřejněno, kdy si letos němečtí diváci mohou pohádku v období od 3. prosince do 6. ledna vychutnat. Mají celkem 16 vysílacích časů na různých televizních stanicích.

A co se píše aktuálně o pohádce v německém tisku?

macecha s Dorou
macecha s Dorou | Zdroj: Filmové studio Barrandov / © Česká televize

Tento film je kultovní, a to již 50 let. Příběh o Popelce vyvolává v mnoha lidech sny, zejména v období Vánoc. Jízda na koni, střelba z kuše, zasněžená krajina a princ, prostě jako v pohádce! Příběh o Popelce byl vyprávěn mnohokrát. Proč má ale Popelka z filmové adaptace ze 70. let takové charisma?

Čím je tato filmová postava výjimečná dodnes? Moderátorka Clarissa Corrêa da Silva se vydává na pohádkovou cestu po stopách Popelky. Na staré farmě se Clarissa ponoří do života služebné. Bylo to opravdu tak náročné a vyčerpávající, jak se píše v pohádce? Součástí Clarissiny prohlídky je i vodní hrad ve Švihově v Čechách. V česko-německé pohádce Tři oříšky pro Popelku zde žila Popelka. Nádvoří zámku se stalo nádvořím, kde žije Popelka se svou nevlastní matkou a nevlastní sestrou, když se v zimě 1972/73 natáčely scény filmu. Je ale Popelka opravdu z České republiky?

Clarissa zjistí, že před 200 lety žila v tehdejším Českém království žena, která sbírala lidové pohádky. Spisovatelka Božena Němcová slyšela Popelčinu pohádku a sepsala ji tak, jak chtěla. Popelka ve skutečnosti znamená v němčině "popelavá dívka". Ta se pak stala Popelkou ve filmu. V Německu Popelku proslavili bratři Grimmové. Ve skutečnosti existuje asi 400 variant pohádky. Ale jen naše Popelka umí střílet tak fantasticky z kuše.

A zda mají lískové oříšky skutečně magickou moc, testuje redaktorka na lískooříškové farmě, kde aktivně pomáhá se sklizní. Clarissino putování ukáže, že Popelka je pohádková postava, která je moderní i dnes. Práci se nevyhýbá, ale také si nenechá líbit všechno. Popelka to princi neusnadňuje: chce, aby se zamiloval nejen do její krásy, ale aby poznal více jejích tváří.

Pocta Popelce na Švihově

princ a jeho přátelé
princ a jeho přátelé | Zdroj: Filmové studio Barrandov / © Česká televize

V turistické sezóně je na Švihově zřízený okruh „Za tajemstvím Popelčina střevíčku“. Tento okruh je ve čtyřech podlažích Bíle bašty. Zábavu najdou i malé děti se sovou Rozárkou. Ve výstavní expozici je Vincek na cestě s kouzelnými oříšky, Popelka u potoka, Popelka se sovou Rozárkou, soutěž o nejlepšího střelce, pohled do kuchyně s kuchtíkem, světnice s látkami na plesové šaty, přebírání hrachu v popelu, královský ples i romantická scéna se střevíčkem.

Pohádka bude v programu ČT v druhé polovině prosince. Pustit si ji lze i na prima+ a VOYO.

Zdroje článku: