Napoleon Bonaparte: Historická postava, která láme rekordy v oblíbenosti u filmařů

Napoleon Bonaparte: Historická postava, která láme rekordy v oblíbenosti u filmařů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
5. května 1821 v 17.49 hodin naposled vydechl na ostrově Svatá Helena NAPOLEON BONAPARTE. 9. května bylo jeho tělo se všemi vojenskými poctami pohřbeno v neoznačeném hrobě.

Život tohoto vojevůdce, který se i přes svou výšku 168 cm zapsal nesmazatelně do moderní historie, fascinuje filmaře už sto let. O této historické postavě se dokonce píše i v Guinnessově knize rekordů. Postava Napoleona se vyskytuje ve více než 700 filmech a v 350 televizních projektech.

Životní příběh generála poskytuje prostor pro dobrodružství, hrdinství, slávu i pád, lásku i tragické okamžiky a nostalgický konec, který u diváků dokáže vyvolat silné emoce.

Nejlepší filmy věnované této historické postavě

Napoleon a já, koprodukce Francie, Itálie, Španělsko, 2006

Film je volně inspirovaný románem N. Ernesta Ferrera, který rekonstruuje dny Napoleonova vyhnanství na ostrově Elba očima jeho tajemníka. Napoleona si zahrál francouzský herec Daniel Autevil a rozhodně se nedá přehlédnout Monica Belluci.

Waterloo, koprodukce Itálie, Sovětský svaz, USA, 1970

Jeden z nejslavnějších filmů režiséra Sergeje Fëdoroviče Bondarčuka se odehrává v období 100 dnů během kterých Napoleon abdikoval po porážce u Lipska v roce 1814, prožil si nucený pobyt na Elbě a nakonec byl znovu povolán do Paříže, kde dal dohromady vojsko, vyhnal krále, táhl do Belgie, a nakonec se účastnil tragické bitvy u Waterloo.

Italský koproducent Dino de Laurentis si vybral sovětského režiséra Bondarčuka poté, co viděl Vojnu a mír. Napoleona si zahrál americký herec Rod Steiger. Film je výjimečný také povedenou hudbou od Nina Rota.

Napoleon, minisérie ve spolupráci Francie, Německa, Itálie, Kanady, V. Británie a Španělska, 2002

Z televizních projektů je tato minisérie nejznámější a také nejdražší. Jde o 4 epizody mapující období od roku 1795 až do roku 1821. Jde o obrovskou produkci s rozpočtem 41 milionů eur. Natáčelo se ve Francii, v Rakousku nebo v Maďarsku. Pozorný divák na záběrech pozná i českou krajinu. Minisérie se nedrží nijak přesně historických faktů, za což byla ve Francii hodně kritizovaná, ale jde o poutavou podívanou, zaměřenou spíše na postavu Napoleona než na období, ve kterém žil. Ukazuje ho nejen jako vojevůdce, ale i jako muže. Režisér Yves Simoneau vycházel z knihy Maxe Galla, který je také spoluautorem scénáře. Do titulní role si prosadil Christiana Claviera, který je spíše známý pro své komické role. V sérii se také objevila Isabella Rossellini, Gerard Depardieu a John Malkovich.

Zdroj: