Muži v černém: Drží lidstvo v bezpečí a o své práci nesmí s nikým mluvit

Muži v černém: Drží lidstvo v bezpečí a o své práci nesmí s nikým mluvit
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V roce 1997 se Will Smith a Tommy Lee Jones spojili jako agenti „J“ a „K“, aby tiše kontrolovali velkou mimozemskou populaci, která žila v New Yorku. Zatímco předtím filmaři mimozemšťany dávkovali spíše jak vzácné koření, režisér Barry Sonnenfild se do toho pořádně opřel.

Úsměvná komedie, inspirovaná komiksem, si řekla hned o několik pokračování, které přinesly do pokladen dvě miliardy dolarů. První z filmů, uvedený v roce 1997, byl druhým nejvýdělečnějším filmem roku. Lépe si vedl jen Titanic.

Přitom režisér Sonnenfild byl proti obsazení Tommy Lee Jonese, a to kvůli jeho komplikované povaze. Nakonec byl z hereckého obsazení nadšený.

To, co nám přišlo jako rozverná komedie, pro mnoho Američanů bylo vážné téma a o existenci mužů v černém vůbec nepochybují. Na toto téma vyšlo i mnoho knih. Komiksové dobrodružství příběhu je mnohem temnější. Svědci nemají vymazanou paměť, ale jsou rovnou odstraněni.

Jako první volba pro staršího lovce mimozemšťanů padlo jméno Clint Eastwood. Herec to ale bral jako moc bláznivou roli a nabídku odmítl. Scénář se nepozdával ani Jonesovi, a tak se obrátil na jednoho z producentů, kterým byl Steven Spielberg, a požádal ho, aby dostal do textu trochu suchého humoru.

Ani Will Smitt nebyl první volbou. Ta padla na Davida Schwimmera, který byl v té době miláčkem Rossem ze seriálu Přátelé. Ten roli odmítl, stejně jako Chris O´Donnell. Za Willa se přimluvila manželka režiséra, která si ho pamatovala jako rozverného mladíka ze sitcomu The Fresh Prince of Bel-Air.

V původní verzi se měla velká část filmu odehrát pod zemí a v exteriérech Kansasu a Nevady. Nakonec tvůrcům přišlo zábavnější, že hromadu podivných bytostí umístí do New Yorku, který je i tak plný bláznů.

Největším nechuťákem byl mimozemšťan, který „si oblékl Edgara“. Až třetí herec nabídku přijal, a tím byl Vincent D´Onofria. V maskérně trávil asi osm hodin. Jeho postava měla předepsanou velice specifickou chůzi a herec nebyl se svými výsledky spokojený. Zavítal do sportovní prodejny a obstaral si basketbalové výztuhy, do kterých se uvěznil, aby byla jeho chůze nepřehlédnutelná.

Amerika je vždy o kousek napřed, a tak nikoho nepřekvapí, když ochránci zvířat velice zásadně protestovali před rozšlapáním švábů. Zvuk, který tak dráždil Edgara, byl vyroben sešlapáním pytlíčku se semínky hořčice.

Zdroje článku: