Mulan (2020) čelí bojkotu, koronaviru i zklamání z vystřižených postav

Mulan (2020) čelí bojkotu, koronaviru i zklamání z vystřižených postav
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Animovaná disneyovka z roku 1998 Legenda o Mulan zaujala děti i dospělé. Příběh odvážné dívky, která se vzbouří proti čínským tradicím a narukuje do války místo svého starého otce, byl plný vtipu i napětí, nechyběly ani dojemné momenty. Do jaké míry diváky nadchne hraná verze, jejíž premiéra se očekává na konci března?

Mulan ani ještě nevstoupila do kin, a fanoušci původního animovaného filmu jsou už plni skepse. Za prvé, tvůrci varují rodiče, že některé scény jsou příliš násilné, a tím pádem nevhodné pro děti do 13 let, takže kouzlo příjemné pohádky bude nejspíš narušeno. Na druhé straně postava švarného vojenského velitele, do kterého se Mulan romanticky zamilovala, byla z děje kompletně vyškrtnuta. Podle tvůrců totiž kopírovala stereotyp muže v nadřazeném postavení, který zneužívá své moci ke svádění sociálně znevýhodněné ženy. 

"V době hnutí #MeToo považujeme sexuální vztah Mulan a jejího velitele za nevhodný," vysvětlil producent Jason Reed. 

V hrané Mulan se neobjeví ani popletený dráček Mušu, protože je dle některých hlasů urážkou síly a vážnosti tradičního čínského symbolu draka. 

Pokud už těmito škrty tvůrci ztratili řadu milovníků původní Mulan, další masu potenciálních diváků odradila sama představitelka hlavní role Liu Yifei. Ta totiž nedávno na čínské sociální síti otevřeně uvedla, že podporuje policii v boji proti demonstracím v Hongkongu. Demonstranti protestují proti zákonu, který umožňuje vydávat trestně stíhané osoby do Číny, a požadují demokratické reformy. Filmoví fanoušci z Hongkongu a USA byli reakcí Liu Yifei zklamáni a vyzvali k bojkotu filmu. 

Producentům nenahrává do karet ani současné šíření koronaviru a s ním spojená karanténa řady čínských měst. Hollywood očekává, že čínská premiéra Mulan se bude muset posunout na pozdější datum.