Mistrovské dílo dobrodružného filmu Fanfán Tulipán provázela během natáčení celá řada podivných nehod

Mistrovské dílo dobrodružného filmu Fanfán Tulipán provázela během natáčení celá řada podivných nehod
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Fanfán Tulipán byl hrdinou oslavovaným na papíře i na filmovém plátně. Imaginární postava z 18. století se často objevovala v různých písních a vyprávěných příbězích, kterými si lidé krátili dlouhé večery. Není tedy překvapením, že se nakonec dostal i do filmu.

Dobrodruh s velkým srdcem, který miloval víno a hezké ženy, „Fanfan la Tulipe“, se stal hrdinou hned několika celovečerních filmů. V roce 1907 debutoval černobíle v němém filmu Alice Guyové, poté se vrátil na výsluní v roce 1925 ve filmu Reného Loprince. V roce 1952 byl poctěn celovečerním filmem Christiana-Jaqueho, po něm následovala řada komiksů. V roce 2002 potom Luc Besson uvedl remake filmu, který režíroval Gérard Krawczyk. 

Určitě nejoblíbenější ztvárněním dobrodružného života Fanfána Tulipána byl film, který ve Francii vyšel v roce 1952 a následující rok pobláznil Spojené státy. Celovečerní film Christiana-Jaqueho, který je dnes považován za mistrovské dílo dobrodružných filmů, získal v roce 1952 Stříbrného medvěda na filmovém festivalu v Berlíně. Ve stejném roce získal i cenu za nejlepší režii na filmovém festivalu v Cannes. Důkazem jeho mimořádné slávy po celém světě je to, že Fanfán Tulipán byl prvním francouzským filmem v historii, který byl dabován do čínštiny.

Gérard Philipe a Gina Lollobrigida

Gérard Philipe  1954
Gérard Philipe, 1954 | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Pro herce šlo o jednu z jeho nejslavnějších rolí, a i přes brzkou smrt (zemřel v 37 letech na rakovinu jater) se stal hereckou legendou. Pro nádhernou Ginu Lollobrigidu šlo o první francouzsky mluvený film. Italská hvězda se s Philipem setkala před kamerou i o pár měsíců později ve filmu Krásky noci.

Potíže při natáčení

Po celou dobu, kdy se film točil na jihu Francie na statku v Grasse a na hradech Castellaras, Maintenon a Sospel, se štáb i herci museli potýkat s řadou nepříjemností a úrazů.

Kvůli počasí byli všichni na venkově v obležení ovádů, kteří znepříjemňovali život hercům a protahovali natáčení scén, kde bylo potřeba koní. Nebohá zvířata byla z ovádů hodně nervózní.

Gérard Philipe usoudil, že bere tak velký honorář, že zastane i scény, které by mohl natočit kaskadér. Zranění na sebe nenechala dlouho čekat. Kromě různých odřenin a naražených kostí měl také propíchnutou ruku a roztržené čelo. Různá zranění měli i ostatní herci, od vykloubených ramenou přes zlomeniny končetin. V jednu chvíli bylo natáčení na dva týdny pozastaveno, aby se herci mohli dát dohromady.

Ani Gina Lollobrigida nebyla ušetřena. Nejprve si musela protrpět propíchnutí uší, aby mohla nosit náušnice, a potom si způsobila úraz, který všechny vyděsil. Když byla na ramenou jednoho z komparzistů během natáčení, narazila obličejem do trámu a zlomila si nos. Krve teklo hodně a herečce otekl nos, ústa i čelo. Chvíli ležela na podlaze, potom se zvedla a zeptala se, zda natočí záběr znovu. Byla jediná, která nevěděla, jak vypadá, a dokonce jí nechtěli ani ukázat zrcadlo. Když jí ho potom jeden z komparzistů podal, údajně „nelidsky“ vykřikla a omdlela.

Naštěstí se jí díky kosmetické chirurgii brzy krásný vzhled vrátil a za pár dní mohla znovu točit.

Z dob natáčení se zachoval němý dokument, kde je několik zajímavých záběrů. Je to také pohled na to, jak probíhalo natáčení před více než sedmdesáti lety.

Ve vysílání 19.12. na ČT2.

Zdroje článku: