Matka versus android: Nově na Netflixu a v češtině

Matka versus android: Nově na Netflixu a v češtině
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Životy lidí jsou v blíže nespecifikované budoucnosti už velice propojené s roboty. Ale že to nemusí být zrovna růžová budoucnost, to je motivem filmu mladého režiséra rumunského původu Mattsona Tomlina.

Právě tento snímek, který je na Netflixu čerstvě přidaný, už upoutal pozornost diváků, přestože je podle dostupných recenzí ve světě hodnocený spíše jako průměrné dílo s trochu „roztržitým“ scénářem, ale s velice přesvědčivým výkonem čtyřiadvacetileté Chloë Grace Moretz, která se objevuje ve filmech od dětských let a možná si ji vybavíte ve filmech 500 dní pro Summer, Kick-Ass nebo Equalizer.

Lidstvo úspěšně zdokonaluje umělou inteligenci a pozvalo do svých životů roboty. Doba si žádala vytvoření humanoidních robotů, kteří přijímají pokyny od svých majitelů. V každé domácnosti se tak nachází robotický služebník, který se podřizuje rozmarům svého majitele.

Jenže androidi už mají svého údělu plné zuby a jejich nespokojenost vyvrcholí ve vzpouru. Právě s příchodem těžkých časů zjišťuje mladý pár Georgina a Sam (Algee Smith), že čekají svého prvního potomka. Oba si uvědomují, že žijí v těžké a nebezpečné době a pořídit si do ní dítě je riskantní a nerozumné.

Film Mattsona Tomlina, ke kterému si napsal i scénář, pramení z jeho vnitřní potřeby vytvořit příběh, který se v roce 1989 udál v Bukurešti zmítané nepokoji při změně politického režimu. Bohužel, začínající režisér brzy zjistil, že jeho nápad na film není pro Hollywood dostatečně atraktivní a on se potřeboval uvést do filmového světa. Došlo tedy ke kompromisu a film zasadil do apokalyptické doby, která je v současnosti oblíbeným filmovým trendem.

Androidi se ve filmu podobají lidem, což sám režisér vysvětlil „úspornou verzí“, protože jde o první film a není velkorozpočtový. Navíc uvedl, že byl vždy fascinovaný Terminátorem, kde je mezi podobou robota a člověka jen nepatrný rozdíl, což ho vždy přitahovalo. Zároveň nechtěl kopírovat roboty ze známých filmů, kteří vypadají jako stroje.

Snímek by měl spíš než na roboty upozornit na sílu mateřství a ukázat složitou cestu matky. Režisér se snažil, aby samotná existence robotů nezastínila hlavní postavu filmu, kterou je matka. Poselství filmu by mělo být velmi jednoduché:

Pokud někoho miluješ, musíš ho nechat jít.

Což znamená, že ta nejtěžší životní rozhodnutí jsou dělaná z lásky.

Pro mě je film milostným dopisem lidem, které jsem nikdy nepotkal a kteří mě přivedli na tento svět,

dodal.

Sám režisér tak do příběhu dal své intimní pocity, protože nepoznal své biologické rodiče.

 

Zdroj: