Martin Písařík v Doktorech z Počátků jako retardovaný nevlastní syn doktora Panenky

Martin Písařík v Doktorech z Počátků jako retardovaný nevlastní syn doktora Panenky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zatímco v Ordinaci v růžové zahradě si zahrál tak trochu směšného doktora Všetečku, v Doktorech z Počátků se Martin Písařík zhostil role obecního blázna Jarouška – a nutno podotknout, že se ctí. Vzpomínáte na dobráckého mladíka s kozou?

Je obecně známo, že seriál Doktoři z Počátků vznikl jako spin-off Ordinace v růžové zahradě. Spojuje je postava doktora Oty Kováře, který odešel z kamenické nemocnice – a tím právě i z Ordinace v růžové zahradě – do skromné ordinace ve vesnici Počátky. Herec Martin Stránský se tedy vlastně přesunul z jednoho seriálu do druhého, ale přitom hrál stále tutéž postavu.

Naproti tomu Martin Písařík, jenž si v Ordinaci střihl komického mladého doktora Oskara Všetečku, zastal později v Doktorech z Počátků docela jinou úlohu – obecního blázna Jarouška.

Vesnický blázen s kozou

Jaroušek je zaostalý, ale neškodný a milý svěřenec obecního lékaře Honzy Panenky (Václav Postránecký). Dá se říct, že má inteligenci dítěte. Ale stejně jako o dětech i o něm platí, že má nos na lidi a utváří si o nich přímočaré, často správné soudy. Vyjadřuje se skromně a huhlavě, za což nejspíš vděčí i svému nezdravému chrupu. Je to však citlivý a mírumilovný dobrák, jenž ochotně pomáhá, kde může.

Bohužel je také značně zranitelný a snadno se vyleká. Nade všechno miluje kozu, kterou s sebou všude tahá a jež mu zřejmě jako jediná plně rozumí. Jsou nerozlučná dvojka, a tak to Jarouška opravdu nepříjemně a tvrdě zasáhne, když jeho kozí kamarádka jednoho dne zemře. Období plné bolesti a smutku tím pro něj nekončí. Kvůli udání doktora Panenky je proti své vůli odvezen do ústavu.

Co si o Jarouškovi myslí jeho představitel?

Postava Jarouška, kvůli níž si musel Martin Písařík nasadit zubní protézu, nepřítomný výraz a neopomenutelnou zmijovku s kšiltem, představovala pro herce velmi emotivní a zajímavou zkušenost.

Zároveň se však jednalo o obrovskou výzvu. Jistě, Jaroušek svou bezprostředností vnáší do děje řadu humorných momentů, současně má ale emoce a vnímání nastavené úplně jinak než normální člověk, což byl pro Martina Písaříka leckdy tvrdý oříšek. Lidé, kteří se láskyplně a trpělivě starají o někoho takového, jako je Jaroušek, si podle něj rozhodně zaslouží obdiv.