Malý pitaval z velkého města, seriál podle scénáře Jaroslava Dietla, je zpět. S ním i Kamil Hamřík, jeden z kriminalistů

Malý pitaval z velkého města, seriál podle scénáře Jaroslava Dietla, je zpět. S ním i Kamil Hamřík, jeden z kriminalistů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Parta pražských kriminalistů pod vedením náčelníka Břetislava Kubáta řeší vážné i lehce úsměvné kriminální případy. To vše ještě ve starém stylu, bez počítačů a moderních kriminalistických metod.

Kamil Hamřík je už zkušený vyšetřovatel, ale občas se mu úplně nechce plnit rozkazy svého šéfa, a tak věci udělá po svém. Naštěstí mu to vždy vychází, a tak si běžně vyslechne jen kázání, že policie není holubník a rozkazy jsou od toho, aby se plnily. Vtipálka Kamila, který si rád dělá ze svých kolegů legraci, si zahrál Pavel Zedníček, který má proslulou přezdívku Čmaňa.

Pavel Zedníček zdědil po mužské rodinné linii zručnost, a proto, kdyby mu to nevyšlo s JAMU, nejspíš by se stal ševcem. Vystudoval obuvnickou průmyslovku, a dokonce si sám dokázal ušít boty. Také by mohl být kovářem po svém dědečkovi.

Po dědovi si alespoň pořídil výrazný knír. Za celý život si ho oholil jen pětkrát, a to když to vyžadovala jeho role. Knír si vždy nechal zase narůst, protože si bez něj připadal nahý.

Cesta k herectví začala tehdy, když si přivydělával jako promítač v kině. Kamarád mu poradil, ať zkusí JAMU. On uspěl. Ocitl se tak ve stejné budově s Eliškou Balzerovou, Miroslavem Donutilem, Janou Švandovou a Boleslavem Polívkou. Právě Bolek vymyslel jeho přezdívku Čmaňa. Údajně proto, že byl podobný Janžurce. Ovšem nikdo neodhalil Bolkovu logiku, a tak přezdívka zůstala záhadou.

S Bolkem se stali přáteli a sblížil se i s Janou Paulovou, se kterou hrál dlouhé roky divadelní hru, v níž byli oba v posteli ve spodním prádle.

Jinak ovšem po představení Zedníček spěchal domů za moderátorkou Hankou Kousalovou, která o něm tvrdí, že je doma tichý a klidný, a dokonce ani srandičky nedělá.

Janu Paulovou a Bolka Polívku měl herec i jako poradce v soutěžním pořadu Kufr, který uváděl v letech 1992–2004. Čtyřikrát se mu podařilo získat prestižní diváckou cenu ankety TýTý, a to v kategorii Pořad roku.

Malý pitaval z velkého města

Kamil v jedné z epizod
Kamil v jedné z epizod | Zdroj: Jaromír Komárek / © Česká televize

Detektivní seriál stál na svou dobu neuvěřitelných 15 milionů korun, a to ještě půl milionu z plánovaného rozpočtu zůstalo. Jen stavba ateliérů stála 700 tisíc, na honoráře herců a komparzu padlo přes 1,5 milionu. Točilo se v roce 1982 v režii Jaroslava Dudka, kdy bylo natočeno 9 epizod. Pro velký divácký ohlas se v roce 1986 natočilo dalších šest epizod.

Slovo „pitaval“ pochází z příjmení francouzského právníka Francoise Pitavala, který vydal v roce 1734 knihu skutečných kriminálních příběhů.

Seriál velice realisticky zachycuje práci kriminalistů v době svého vzniku. U natáčení byli přítomni konzultanti z řad skutečných policistů. Herci byli s natáčením spokojení. Kromě drobných detailů, jakými byly například dlouhé vlasy, nebyli nijak omezováni a seriál se netočil jako propaganda minulého režimu.

Režisér Dudek byl pověstný tím, že dokázal dát dohromady dobrou skupinu herců. Ti byli sice hodně odlišní, ale jako celek dokázali fungovat znamenitě. Zedníčkovi dělali společnost například Jiří Krampol, Michal Pešek, Ladislav Frej, Vlastimil Hašek, Josef Abrhám, Svatopluk Skopal, Jan Faltýnek a Jan Vlasák.

Zdroje článku: