Smolař: Bláznivá parodie na gangsterku s Louisem de Funèsem a Bourvilem

Smolař: Bláznivá parodie na gangsterku s Louisem de Funèsem a Bourvilem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
To, co začne jako nevinná dovolená, se rychle promění v šílenou honičku s gangstery. Když tomu šéfují dva populární francouzští komici, Louis de Funès a Bourvil, je opravdu na co se koukat a čemu se smát.

Když se skromná dovolená trochu zvrtne

Antoine Maréchal (Bourvil) je naivní pařížský obchodníček, jemuž se smůla lepí na paty při každém kroku. Když si chce docela nevinně vyjet na dovolenou do Itálie, auto mu svým Rolls-Roycem nabourá bohatý Léopold Saroyan (Louis de Funès). Tento vykutálený gangster nabídne nicnetušícímu Antoineovi cestu z Neapole do Bordeaux jako omluvu za nepříjemnost, ale ve skutečnosti jej hodlá využít k pašování diamantů, zlata a drog ukrytých v bílém Cadillacu. Plán mu nicméně zkomplikuje konkurenční gang. To, co mělo být původně provedeno diskrétně, se zásluhou důvěřivého prosťáčka s foťákem, kloboučkem a křivým nosem promění v katastrofální akci přitahující nežádoucí pozornost.

Louis de Funès v komedii Smolař z roku 1965
Louis de Funès v komedii Smolař z roku 1965 | Zdroj: © Česká televize

Když se sejdou dva legendární komikové

Podobně jako ve válečné komedii Velký flám (1966), kterou ČT2 odvysílá večer v úterý 18. července a dopoledne v pátek 21. července, se také ve filmu Smolař sešli dva výteční francouzští komici, Louis de Funès a Bourvil. Ztřeštěnou parodii na gangsterku režíroval Gérard Oury, jenž stojí rovněž za dalšími slavnými snímky s Louisem de Funèsem: Velký flám, Pošetilost mocných (1971) a Rabín Jákob (uváděno též jako Dobrodružství rabína Jákoba, 1973).

Smolař dosáhl takového úspěchu, že Gérard Oury zvažoval pokračování. Ozval se dokonce i Hollywood v touze odkoupit autorská práva a natočit vlastní verzi s Deanem Martinem a Jackem Lemmonem, ale z toho sešlo.

Přátelství mezi Louisem de Funèsem a Bourvilem během natáčení ještě zesílilo. Společně vymýšleli nejrůznější vtipné nápady, jimiž film obohacovali. Např. scénu, kde Saroyan opravuje auto za doprovodu hudby, vymyslel právě Louis de Funès. Ten měl přitom původně obavy z konkurence slavného Bourvila, ale naštěstí měli tak odlišné role, že se úžasně doplňovali.

Scéna z filmu Smolař (1965)
Scéna z filmu Smolař (1965) | Zdroj: © Česká televize

Když se dva různé filmy jmenují stejně

Tak jako v jiných případech přesunula Česká televize i u filmu Smolař původní českou verzi z roku 1977 na remasterovaný materiál zahraničního filmu. U toho však z neznámého důvodu chybí několik závěrečných dialogů. ČT nechtěla diváky ochudit o dialog Louise de Funèse a Bourvila, a tak ho dokončila za použití českých titulků. Můžete si tím pádem vychutnat originální znění a porovnat jej se známými hlasy Františka Filipovského a Jiřího Brudera.

Komedie Smolař (Le Corniaud) je k vidění na ČT2 v úterý 11. července ve 20:00 nebo tamtéž v pátek 14. července v 9:25. Pozor, nepleťte si tento film s komedií z roku 1957, která v české verzi také nese název Smolař, ale ve francouzské je to Comme un cheveu sur la soupe. Jedná se o úplně jiný příběh, v němž rovněž vystupuje Louis de Funès, ovšem jako hudební skladatel Pierre Cousin.

Zdroje článku: