Kam se ztratil Leo Kohn, mafiánský podnikatel z Kameňákova

Kam se ztratil Leo Kohn, mafiánský podnikatel z Kameňákova
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Josefa Laufera jsme na televizních obrazovkách vídali jako herce, moderátora, baviče a zpěváka, jehož hlas nechával ženy snít. V současnosti se nejčastěji objevuje na televizních obrazovkách jako Leo Kohn, který trpí v manželství zásluhou příliš panovačné tchýně, kterou nenávidí.

Tchýni si zahrála herečka Eva Tauchenová, kterou právě na sklonku života tato role proslavila. Původně měla být Kohnovou tchýní Helena Růžičková, ale kvůli vážné nemoci roli odmítla. Josef Laufer (83) prožil hodně zajímavý život, který by vydal na seriál. Bohužel už své paměti nenapíše, protože v roce 2020 skončil v kómatu a jeho stav je stále vážný. Jeho život však rozhodně stojí za připomenutí.

Umělec se narodil jako Don José Pedro Rodriguez de Montagnes de Laufer. Jeho otec odešel v roce 1936 do Španělska, kde se do lékaře z ciziny zakoukala Eldemíra Rodriguez, dcera významného statkáře. Josef Laufer se však narodil ve Francii, kam jeho rodiče prchli, když se situace ve Španělsku zhoršila. Ani tam však nenašli klid a po začátku okupace se posunuli do Velké Británie. Josef stihl ještě nastoupit do anglické školy, ale za dva roky už seděl v české lavici. Jeho otec měl však škraloup, protože jako lékař pečoval o piloty RAF, a tak ho doma poslali do zapadákova u Sokolova, kde ordinoval na obvodě.

Josef tam nezapadl, uměl několik jazyků a domů chodil plný modřin. Změnilo se to až v době, kdy se rodina mohla odstěhovat v roce 1950 do Prahy. Bohužel ho s jeho „kádrovým profilem“ nevzali na gymnázium, a tak se sny o medicíně rozplynuly. Vyučil se v Tesle ve Vrchlabí.

K ochotníkům se přidal na vojně a bylo jasné, že konečně našel něco, co ho uchvátilo.  Na DAMU ho nakonec vzali na první pokus. S výhodou cizích řečí zažil třeba setkání s Johnem Lennonem z Beatles, když byl v Londýně na premiéře filmu Help (1965). V Československu začal být populární kvůli hitům jako „Sbohem lásko, já jedu dál“. Právě tato píseň se stala hymnou řidičů kamionů.

S Josefem Lauferem je spojené kouření doutníků, se kterými se často ukazoval. K tomuto zvyku se dostal v Havaně, kam byl poslaný z Barrandova, aby pomáhal s překladem, když se točil film Komu tančí Havana. Společnost mu tam dělala krásná mulatka, která ho zasvětila do tajů, jak si správně vychutnat doutník. Dlouhé roky se této vášně nedokázal zbavit a prohlašoval, že za peníze, které utratil za doutníky, by měl dvě vily. S kouřením přestal až ve stáří, protože už se cítil „překouřený“.

O ženách, které prošly jeho životem, se toho moc neví. Laufer byl sice skvělý vypravěč, ale ohledně žen byl diskrétní. Jediná žena, o které se vědělo, byla kostýmní výtvarnice Irena Greifová, se kterou ho spojilo 50 let života a dcera Ester.

Smutné je, že láska jeho života zemřela v době, kdy byl Josef Laufer už v nemocnici na přístrojích. O smrti své ženy se tak asi už ani nikdy nedozví.

Zdroje článku:
  • csfd.cz,
  • Staré dobré časy 6/23, vydavetel RF Hobby,
  • Autorský text