Kvíz o Simpsonových, žluté rodině, která dobyla svět a stále má čím překvapit

Kvíz o Simpsonových, žluté rodině, která dobyla svět a stále má čím překvapit
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Možná si myslíte, že nejdéle vysílaný sitcom v historii americké televize vás už nemůže ničím překvapit, ale věřte, že opak je pravdou. Kolem populární žluté rodinky Simpsonových se vznáší tolik zajímavých faktů a zábavných historek, že nám to vystačí i na tento zapeklitý kvíz…

Věděli jste třeba, že tři herci, kteří v Simpsonových propůjčili hlasy oblíbeným postavám, měli také prominentní role v komediálním sitcomu Přátelé? Ten byl na vrcholu své popularity ve stejné době jako Simpsonovi, a tak vlastně není divu, že mezi nimi vyvstala tato spojitost. Nejvýraznějším z herců v obou seriálech je Hank Azaria, jenž v originálním znění namluvil mj. náčelníka Wigguma, Vočka a (do roku 2020) také Apua. V konkurzu na roli Joeyho v Přátelích herec neuspěl, a tak si musel vystačit s opakující se hostující rolí Davida, podivínského vědce, který byl bláznivě zamilovaný do Phoebe. Jeho kolegové ze Simpsonových, Harry Shearer (hlas Smitherse, pana Burnse ad.) a Dan Castellaneta (hlas Homera), se v Přátelích objevili jednorázově.

Simpsonovi si za ta léta vysílání vytvořili obrovskou fanouškovskou základnu po celém světě, pochopitelně tedy byli dabováni do mnoha jazyků. U některých populárních hlášek ale nastal problém s překladem. Např. Homerovo proslulé „D'oh!“, které v originále vykřikuje, kdykoli se mu přihodí něco nepříjemného, si ve Francii přeložili jako „T'oh!“ a v Japonsku pak přišli s delší frází “shimatta baka ni”.

Vedle lingvistických komplikací se objevilo i několik dalších problémů s kulturními hranicemi, s nimiž se seriál musí potýkat. Na Středním východě je velmi oblíbený, ovšem aby se Homer přiblížil islámské kultuře, pije místo piva jen sodovku a místo párků v rohlíku z vepřového masa baští egyptské hovězí klobásy.

Jsou ale případy, kdy obrovská popularita Simpsonových vyvolala spíše zděšení. V Íránu je od roku 2012 zcela zakázán prodej jakéhokoli zboží souvisejícího se seriálem. Institut pro intelektuální rozvoj dětí a mládeže v zemi proti němu vydal dekret, protože měl pocit, že sitcom propaguje „destruktivní“ západní kulturu. Simpsonovi nebyli jedinou velkou franšízou, která se dostala do problémů s íránskou vládou. V zemi byl zakázán i prodej panenek Barbie.

Další věcí, která seriál Simpsonovi proslavila, je nezaměnitelná znělka. Kultovní tematická melodie je dílem jednoho z nejvyhledávanějších skladatelů v Hollywoodu: Dannyho Elfmana. Začínal jako frontman kapely Oingo Boingo a koncem 80. let se přesunul k filmové a televizní hudbě, kterou vytvořil např. k takovým hitům, jako je Beetlejuice nebo Batman. Jednou prozradil, že složení motivu k Simpsonovým mu trvalo pouhé tři dny a že je to rozhodně nejoblíbenější skladba, kterou ve své kariéře napsal.

Co dalšího o Simpsonových možná ještě nevíte? Zjistěte to v našem kvízu.

 

Zdroj článku: