Maverick z Top Gunu: Kožená bunda s nášivkami, tmavé brýle, silná motorka, neodolatelný úsměv. Kdy se dočkáme 2. dílu

Maverick z Top Gunu: Kožená bunda s nášivkami, tmavé brýle, silná motorka, neodolatelný úsměv. Kdy se dočkáme 2. dílu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vzrušující akční scény, skvělý příběh přátelství a soupeření a trocha romantiky. Právě to jsou ty správné ingredience pro natočení kultovního filmu, jakým je TOP GUN, kasovní trhák osmdesátých let.

Film Top Gun udělal z Toma Cruise jednu z nejslavnějších hvězd světové kinematografie. Jeho postava Mavericka jako pilota stíhačky se stala vzorem pro mnoho dalších rolí, které herec ztvárnil. Dala základ i jeho nejslavnější roli agenta Ethana Hunta ze ságy Mission: Impossible.

V úspěšném akčním filmu si také pozornost zasloužil Anthony Edwards v roli Goose, Maverickova nejlepšího přítele. Ten se stal na dlouhé roky slavným doktorem Markem Greenem v seriálu „Pohotovost“. Anthony byl jediným hercem, který se proletěl ve stíhačce a nepozvracel se.

Postava instruktorky v letecké škole, kterou hraje Kelly Mc Gillis, byla inspirovaná skutečnou osobou. Christine Fox byla velice výjimečná analytička Pentagonu, která byla dokonce jmenovaná náměstkyní ministra obrany Baracem Obamou.

Během natáčení se tvůrci potýkali s problémem, kdy Cruise byl o 8 cm nižší než jeho herecká partnerka, a tak musel nosit upravené boty a Kelly zase točila bosá, když to šlo.

Film byl odrazovým můstkem v kariéře i pro Meg Ryan, která si zahrála malou, ale výraznou roli manželky Maverickova přítele Goose. Herečce role přinesla mnoho romantických a sentimentálních filmových rolí.

Je jen těžce představitelné, že mohl být tento film bez Toma. Původně byla role určená pro Matthewa Modinea, který ji odmítl kvůli roli ve filmu Stanleyho Kubricka.

Natáčení filmu provázela tragická nehoda. V průběhu natáčení jeden z kaskadérů zemřel. Pilot předvádějící akrobatické letecké scény ztratil kontrolu nad letadlem a skončil v Tichém oceánu. Letadlo ani pilot nebyli nikdy nalezeni. Film byl věnován pilotově památce.

K zajímavostem filmu patří i Cruise jezdící na nejrychlejší silniční motorce té doby Kawasaki GPZ 900R. Herec nikdy před natáčením na motorce neseděl a jezdit se učil během natáčení na parkovišti za obchodem s motorkami. Dnes herec patří k několika málo hercům, kteří si většinu nebezpečných scén točí bez kaskadérů.

Film Top Gun (1986) je také spojený s armádou, která využila popularity filmu a vytvořila náborové plakáty pro všechna velká kina. Plakáty byly umístěny tak, aby kolem nich museli lidé projít při odchodu z kina. Nápad to byl úspěšný a námořnictvo v tom roce zaznamenalo zájem o vojenskou kariéru vyšší o 500 %.

Už v červnu letošního roku měla být premiéra filmu Top Gun 2, ale vzhledem ke složité situaci na celém světě, byla premiéra odložená až na červenec 2021. Tak si na tento filmový zážitek s rozpočtem 150 milionů dolarů budeme muset počkat.