Klenot francouzské kinematografie s neodolatelným Jeanem Maraisem zve na výlet do devatenáctého století

Klenot francouzské kinematografie s neodolatelným Jeanem Maraisem zve na výlet do devatenáctého století
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je velmi vzácné, aby režisér natočil remake svého vlastního díla. To je případ režiséra Roberta Vernaye, který natočil první film v roce 1943 v černobílé verzi, a když přišel barevný film, rozhodl se stejný námět podat divákům v barvě v roce 1954.

Román Alexandra Dumase sváděl filmaře z celého světa a vzniklo několik filmových zpracování. Zásluhou hereckého obsazení je i v současnosti nejoblíbenější zpracování z roku 1954. Na úspěchu se bezesporu podílí hlavně charismatický Jean Marais v roli Edmonda Dantese.

Jean Marais a Lia Amanda, zdroj:  © Česká televize

Natáčení filmu začalo na začátku roku 1953 a trvalo šest měsíců. Film byl uveden v předpremiéře v Monte Carlu 17. července 1954 a zaznamenal velký úspěch, ale na uvedení v kinech si musel počkat dalších šest měsíců do 14. ledna 1955. Tato barevná verze měla velký úspěch s téměř 8 miliony diváků.

Diváci ČT2 si mohou tuto filmovou klasiku vychutnat 16. a 17. července a pokračování následující týden.

Na chvíli se tak u televizních obrazovek mohou znovu vžít to příběhu, který učaroval svět

Psal se rok 1815 a do přístavu v Marseille se konečně vrací dlouho očekávaná loď, o jejímž návratu už mnozí začali pochybovat. V davu, který čeká na blížící se loď, je i krásná Mercedes, která nikdy nezapochybovala, že se jí její Edmond Dantes v pořádku vrátí.

Cesta lodi Pharaon nebyla jednoduchá a z bouře vyvázla jen zázrakem. Zemřel však kapitán lodi a byl to právě Dantes, který se ujal vedení a bezpečně loď přes nástrahy divokého moře dopravil domů. A za to by měl získat uznání a respekt.

Ale už v devatenáctém století žili lidé, kteří úspěch a odvahu neodpouštěli. Tady šlo o tři zloduchy, každý s jiným důvodem, proč se Dantese bát a nenávidět ho. Proto vymysleli ďábelský plán, jak se úspěšného muže nadobro zbavit. A málem by jim to prošlo, kdyby se za několik let nepodařilo téměř zapomenutému vězni z doživotního žaláře uprchnout.

filmová postava Edmont Dantes, zdroj: © Česká televize

Znovu a znovu si lidé tuto filmovou lahůdku připomínají. Silný příběh o zradě a pomstě zná celý svět. Kritici i diváci se shodli, že je to nejlepší herecká role Jeana Maraise (1913–1998), kde mohl naplno využít svůj potenciál a představit vzor romantického hrdiny bez bázně, který si dokáže za všech okolností zachovat schopnost věcného uvažování a nadhledu, a ještě mu to náramně sluší.

Film nabízí scény z vězení, obraz napoleonské Francie, snímky z podsvětí.

A nechybí samozřejmě láska.

Alexandre Dumas byl velice vychytralý a nadaný spisovatel a vybíral si témata, která zaujmou velkou skupinu čtenářů. Byl natolik prozíravý, aby si nechal poradit od historiků, ale vždy svá díla koncipoval tak, aby jim rozuměli davy lidí. Díky své tvorbě pro širokou čtenářskou základnu se mu podařilo zbohatnout. Film se poctivě držel předlohy, a proto má i dnes na ČSFD velmi vysoké hodnocení.

Zdroj článku:
  • autorský článek