Postava Katky z dokumentu Heleny Třeštíkové aneb nejznámější česká narkomanka ve filmu

Postava Katky z dokumentu Heleny Třeštíkové aneb nejznámější česká narkomanka ve filmu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Čtrnáct let natáčela režisérka Helena Třeštíková dokument o narkomance Katce Bradáčové. Během 95 minut pozorujeme marný boj mladé ženy proti drogové závislosti a její stálý sestup.

První roky života Katky

S Katkou se poprvé seznámíme roku 1996, když jí bylo 19 let. Pěkná slečna s jasným plánem svého života (chce mít „kluka a rodinu“) sice žije v terapeutické komunitě, protože nadměrně užívá heroin, chtěla by s tím ale skončit a stát se zdravou matkou.

O rok později si přítele našla, odstěhovala se do Prahy, ale s drogami to neskončilo. Ba dokonce se to zhoršilo. Drogy pravidelně požívala a začala i novými typy látek.  

Po rozchodu s prvním přítelem Ladislavem se Katka víc a víc propadla do drogové spirály, začala s prostitucí, krádežemi a její psychický stav se stále zhoršoval.

Důležité roky během a po těhotenství

Největší část dokumentu se točí kolem Katky těhotenství v roce 2007 a následných problémů s miminkem a detoxikací. I když mělo její dítě pomoci při srovnání života, Katka se nedokázala od ničících drog osvobodit. Její nový přítel Roman taktéž užíval drogy a nebyl jí tím pádem dobrou podporou.

Po třetím neúspěšném pokusu detoxikace ztratila Katka veškerý nárok a rodičovská práva na miminko. Poslední minuty filmu vidíme zcela zničenou a životem vyčerpanou Katku, jak se společně s Romanem vydává pryč z pražského Hlavního nádraží.  

Styl natáčení a nádech dokumentu

Třeštíková použila pro dokument známé prvky dramatického natáčení. Často vidíme Katku z blízka, kamera zabírá třeba pouze obličej, oči, slzy či ruce hlavní protagonistky.

Dokument zajisté nemá oslavovat život narkomanky. Divákům ukazuje relativně smutný život narkomanky a kruté následky drog.

Katka se dodnes pohybuje po Praze a dalo by se říct, že je nejznámější narkomankou v České republice.

Zdroj: